Reclamă

Românii cu centrale de apartament ar putea plăti o nouă taxă în valoare de câteva sute de lei. Nu a decis Guvernul României, ci Uniunea Europeană. Toate pentru că ar polua mult prea mult.

Românii vizat de această nouă măsură vor fi cei cu centrale pe gaz, atât de la casă, cât și de la apartamente. Decizia a fost luată la întreg nivelul Uniunii Europene, după ședința Parlamentului European şi a Consiliului UE. Timp de 30 de ore, reprezentanții au încercat să găsească cea mai bună variantă pentru europeni.

Noua taxă ar urma să fie introdusă pentru a reduce poluarea. Până acum, consumatorii casnici nu au fost nevoiți să plătească nimic, adică au „poluat pe gratis”.

Situația s-ar putea schimba însă din 2027, atunci când ar putea intra în vigoare noua măsură. Această lege face parte dintr-un pachet care menit să reducă efectul de seră, din cauza poluării.

Mai exact, românii și ceilalți cetățeni ai Uniunii vor plăti o taxă pentru fiecare metru cub de gaz consumat. Nici producătorii industriali sau firmele nu vor fi scutiți.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a explicat că banii se vor duce într-un fond social. Sumele vor fi folosite de țări pentru a combate poluarea.

Se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția., a declarat ministrul la A3.

Taxa pentru românii cu centrale, amânată în cazul crizei energetice

Există însă un factor foarte important pe care oficialii europeni l-au luat în considerare: criza energetică.

În contextul războiului din Ucraina, prețurile la energie au explodat în ultimul an. Asta din pricina sancțiunilor Occidentului pentru Rusia, care reprezintă un important exportator de resurse de energie.

În prezent, Uniunea Europeană a stabilit un plafon pentru prețul gazelor naturale. Este vorba de 180 de euro/ MWh, în efortul de a stopa criza energetică.

Și pentru gazul produs în românia, există un plafon, adoptat de Guvern. Consumatorii care beneficiază de prețul plafonat au fost împărțiți în mai multe categorii.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro