Românii continuă să aleagă mașinile second-hand, deși multe au peste 15 ani

În ciuda evoluțiilor recente din piața auto, românii își păstrează preferința pentru mașinile la mâna a doua, conform datelor din departamentele de înmatriculări auto. În mod alarmant, sute de mii dintre aceste vehicule au o vechime de peste 15 ani. Conform declarațiilor șoferilor, bugetul redus este un factor decisiv în alegerea lor, în timp ce alții susțin că preferă mașinile rulate datorită istoricului deținut, oferit de proprietarii anteriori înainte de vânzare. Județele Buzău, Teleorman, Caraș-Severin și Mehedinți se află în fruntea clasamentului cu cele mai multe mașini vechi.
Declarațiile mai multor conducători auto subliniază faptul că bugetul redus este principalul motiv pentru achiziționarea acestor vehicule. Un șofer explica: „2015! Din cauza bugetului mic, nu sunt dispus să-mi cumpăr o mașină nouă”. Un alt exemplu vine de la un șofer al cărui vehicul datează din 2008: „Mă gândesc la achiziționarea unei mașini noi, dar disponibitatea depinde de finanțe”.
Conform statisticilor, peste 75% dintre mașinile înmatriculate în județele Buzău, Teleorman, Caraș-Severin și Mehedinți au o vechime mai mare de 15 ani. Un exemplu este dat de un șofer care deține un autoturism din 2006-2007 și care parcurge adesea clarificare în ceea ce privește starea sa: „Are 260.000 de kilometri, dacă nu mai bine…”
Proprietarii de mașini vechi sunt nevoiți să se prezinte frecvent la service pentru reparații. Un reprezentant de service auto a relatat: „Verificăm sistemul de articulație, suspensiile, sistemul de frânare pentru mașinile vechi”. Un alt administrator de service, Marius Toader, a menționat: „Vin foarte des mașini între 10 și 15 ani, multe au probleme de rugină și de filtrul de particule. Uneori le spunem oamenilor că ar trebui să schimbe mașina, dar nu sunt bani.”
Conform economistului Adrian Negrescu, costurile mari ale creditelor și leasing-urilor auto în România contribuie la importurile semnificative de mașini second-hand. „Creditele auto sunt foarte scumpe, plătim cea mai mare dobândă din Europa. Am ajuns o groapă de gunoi a Europei din această perspectivă,” a declarat acesta.
În Capitală și județele Ilfov, Cluj și Argeș se înregistrează cele mai puține mașini vechi. În anul 2024, în România au fost înmatriculate peste 400 de mii de mașini vechi, în timp ce numărul mașinilor noi a fost la jumătate.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨