Să deții o casă vine cu numeroase avantaje, însă și cu responsabilități pe măsură.

Românii care au un imobil pe numele lor trebuie să se informeze înainte despre lucrurile pe care au voie și nu au voie să le facă. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.

Românii care stau la casă riscă amenzi usturătoare

De când a venit toamna, gospodarii își pregătesc curțile și grădinile pentru sezonul rece. Așa că cei mai mulți s-au pus din timp pe treabă și au curățat plantele și frunzele uscate de pe terenurile lor.

Doar că odată cu curățenia de toamnă, vine și un obicei al românilor care nu este văzut cu ochi buni de autorități. Mai exact, este vorba despre cei care în loc să-și arunce resturile vegetale din curți, le ard pur și simplu.

Asemenea focuri sunt interzise prin lege, iar amenzile pentru cei care sunt prinși sunt pe măsură.

În România, începând cu anul 2021,  arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este interzisă.

În cazul în care reprezentanți ai autorităților află despre acest lucru sau vecinii reclamă că un astfel de foc arde în curte sau pe un teren, cei care le-au pornit vor fi sancționați.

Conform legii, amenda pornește de la 400 de lei și ajunge și la 800 de lei. Aceasta este prima categorie de sancțiuni, pentru proprietarii obișnuiți, care vor să scape de deșeurile lor în acest fel.

Când vine vorba de persoane juridice care comit această greșeală, sancțiunile cresc. Cei care sunt prinși că au dat foc riscă amenzi între 10.000 și 20.000 de lei. Iar verificările nu mai sunt făcute de autoritățile locale, ci direct de Garda de Mediu, care aplică și sancțiunile în consecință cu gravitatea faptei.

În cazul în care ați făcut curățenie și nu știți ce să faceți cu deșeurile, autoritățile recomandă să contactați operatorul de salubritate cu care aveți contract. Acesta vă va informa când angajații săi pot veni să ridice gunoiul.