Începând din luna ianuarie a anului viitor, românii care primesc salariul minim pe economie ar putea fi afectați dur – veniturile lor ar putea să scadă cu 83 de lei lunar.
Această reducere vine ca urmare a expirării măsurii privind cei 200 de lei neimpozabili.
În prezent, cei 200 de lei netaxați reprezintă o susținere pentru cei cu cel mai mic venit pe economie, iar dispariția acestui ajutor va însemna o pierdere semnificativă, jumătate din majorarea salariului minim care a fost aplicată în luna octombrie.
Discuții între Guvern, sindicate și patronate pentru găsirea unei soluții
Această reducere drastică va afecta în special persoanele care primesc salariul minim pe economie, iar autoritățile sunt conștiente de impactul acestei măsuri.
Guvernul a inițiat discuții cu sindicatele și patronatele în vederea găsirii unei soluții care să minimizeze impactul asupra celor cu venituri reduse. În acest sens, s-a luat în considerare posibilitatea de a crește salariul minim într-o măsură care să compenseze scăderea de 83 de lei cauzată de eliminarea măsurii celor 200 de lei neimpozabili.
Argumente în favoarea creșterii salariului minim
Unii reprezentanți ai sindicatelor susțin că este necesară o creștere a salariului minim pentru a compensa pierderea de venituri pentru cei cu salariul minim pe economie.
Argumentul este că măsura celor 200 de lei neimpozabili creează discriminări și o abordare mai corectă ar fi să se crească salariul minim pentru toți salariații, nu doar pentru cei care primesc salariul minim.
De cealaltă parte, patronatele argumentează că o nouă creștere a salariului minim ar avea consecințe dezastruoase pentru mediul de afaceri și pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Acestea consideră că mediul de afaceri nu poate suporta o a patra creștere a salariului minim într-un singur an, doar pentru a asigura un beneficiu financiar pentru stat.
Revenirea la venitul minim diferențiat în funcție de domeniu de activitate
Pe lângă discuțiile privind creșterea salariului minim, există și posibilitatea ca de la începutul anului 2024 să se revină la sistemul venitului minim diferențiat în funcție de domeniu de activitate.
Această schimbare ar avea totuși un impact semnificativ, deoarece Executivul ar fi principalul câștigător în această situație.
Măsura pentru Guvern înaintea alegerilor
Pe lângă efectele asupra veniturilor și mediului de afaceri, se consideră că această scădere a veniturilor pentru cei cu salariul minim pe economie este o măsură utilizată de Guvern pentru a crește salariile în economie și pentru a genera venituri suplimentare la buget.
Această măsură ar putea fi folosită în contextul electoral, în care se dorește creșterea salariilor pentru o mare parte din forța de muncă, ținând cont că peste 30% lucrează pe salariul minim pe economie.