Zilele acestea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află la Tel Aviv, la reuniunea Biroului General OMS pentru Europa. Unul dintre cele mai importante subiecte care se află pe listă este prevenția cetățenilor. Mai exact, oficialii vor vorbi despre obiceiurile sănătoase care reduc mersul la spitale și conduc la descoperirea din timp a diferitelor afecțiuni grave. Ce pot apărea pe parcursul vieții.
Românii care nu vor merge periodic la medic ar putea fi sancționați
Recent șeful CNAS a anunțat că pacienții care nu își vor face controalele de prevenție riscă să fie sancționați. Acest lucru s-ar putea întâmpla începând cu anul 2023, în momentul în care pachetele de prevenție vor deveni obligatorii. Totuși, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, nu este de acord cu această prevedere. El consideră că sancțiunile nu pot fi aplicate, ținând cont că sistemul de sănătate românesc nu este pus la punct.
Ministrul sănătății a declarat că controlul medical periodic Este diferit în funcție de vârstă. Mai exact o persoană tânără poate să meargă o dată la 3 ani la medic, iar o persoană în vârstă trebuie să meargă măcar o dată la 6 luni.
Ministrul Sănătății nu este de acord
El explică că nu este deloc de acord cu astfel de sancțiuni, fiindcă sistemul medical din România nu este pus la punct, iar românii nu au acces la servicii preventive.
„Cred că o politică pe câţiva ani şi care să creeze premisele accesului la serviciile medicale preventive este cea care ne interesează în momentul de faţă, iar chestiunea cu sancţiunile aş lăsa-o pentru alte perioade când ştim sigur că avem un sistem pus la punct, lumea este informată, ia decizia nu numai în cunoştinţă de cauză, ci şi încurajată prin modul de organizare a sistemului de sănătate, care, din punctul de vedere al accesului la servicii medicale primare. încă este deficitar”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Prevenția este importantă
La reuniunea din Tel Aviv ministrul sănătății va vorbi despre prevenție, fiindcă el consideră că la noi în țară nu există încă această cultură. Astfel că în următoarea perioadă vor avea loc anumite activități prin care se va încerca să se schimbe paradigma, mai ales în zona de asistență medicală primară și în zona generală de viață a populației. Ministrul sănătății ar vrea să înțeleagă poporul că prevenția comportamentele sănătoase, prezentarea periodică la controale medicale pot să determine o stare de sănătate cât mai lungă și o detecție precoce a bolii dacă cumva ea apare.
Momentan, discuțiile sunt la început în acest sens. Mai clar, se discută despre organizarea unui centru de excelență în ceea ce privește comportamentele sănătoase. Și în România s-ar putea organiza un astfel de centru.