Reclamă

Persoanele care nu plătesc asigurare de sănătate la stat beneficiază, începând de la începutul lunii, de mai multe servicii medicale. Acestea au acces la un pachet minimal de servicii care include consultații, investigații, vaccinări, monitorizare a sarcinii, servicii stomatologice, internare și transport sanitar neasistat.

În caz de urgență, spitalul acordă servicii medicale gratuite, însă pacientul va suporta cheltuielile dacă starea sa necesită continuarea spitalizării după ce urgența a trecut.

La ce servicii medicale au acces românii neasigurați

Acest „pachet minimal” include servicii medicale de bază în domeniile asistenței medicale primare, asistenței medicale ambulatorii de specialitate, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale dentare, consultațiilor de urgență la domiciliu și transportului sanitar neasistat.

Pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii medicale, persoana trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să confirme că nu are calitatea de asigurat și că nu realizează venituri sau că veniturile sale sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Românii care nu au asigurare de sănătate la stat trebuie să știe! Au acces la aceste servicii medicale

Ce trebuie să știe românii care nu au asigurare de sănătate

Pachetul minimal de servicii medicale oferă următoarele tipuri de servicii:

– consultații și prescripții medicale pentru afecțiuni acute și cronice

– examinări paraclinice și investigații de laborator

– vaccinări și imunizări

– monitorizarea sarcinii și a lăuziei

– servicii stomatologice profilactice și curative

– internare și tratament în spital pentru afecțiuni care necesită spitalizare urgentă sau continuată

– transport sanitar neasistat pentru cazurile care necesită internare sau externare din spital.

Costurile investigațiilor și tratamentelor

Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile investigațiilor paraclinice recomandate și tratamentul prescris de medicii de familie sau de medicii de specialitate.

În cazul urgențelor medico-chirurgicale, spitalul acordă servicii medicale și are responsabilitatea de a evalua situația medicală a pacientului. Dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică, pacientul va fi externat. Cu toate acestea, la solicitarea pacientului, spitalizarea poate continua în regim de spitalizare continuă. În această situație, pacientul va trebui să suporte cheltuielile aferente serviciilor medicale spitalicești pe întreaga perioadă în care le primește, dar acestea nu mai sunt considerate urgențe.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro