Românii care călătoresc în străinătate pentru a-și petrece vacanțele ar putea fi supuși unei taxe suplimentare atunci când își achiziționează vacanța. Aceasta ar fi în plus față de taxa turistică aplicată de țara de destinație. Propunerea vine din partea Federației Patronatelor din Turismul Românesc, care sugerează o sumă de un euro per persoană.

Taxa suplimentară pentru promovarea României

Potrivit planului, agențiile de turism ar colecta taxa de la români, iar banii strânși ar fi folosiți exclusiv pentru promovarea turistică a României. Acest lucru ar ajuta țara să se promoveze mai eficient și să atragă mai mulți turiști străini.

Se ia în considerare ca taxa să fie aplicată și turiștilor care își organizează vacanțele pe cont propriu și nu sunt clienți ai agențiilor de turism. Astfel, toți românii care călătoresc în străinătate ar trebui să contribuie la promovarea țării lor de origine.

Modelul de succes al Turciei

Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan, a afirmat că proiectul se inspiră din modelul de succes al Turciei, care a alocat un buget de 225 milioane de euro pentru promovare până în 2028, în timp ce România dispune de un buget de doar 3 milioane de euro pentru acest an.

Se propune ca taxa să fie de un euro pentru fiecare român care călătorește în străinătate. În Turcia, de exemplu, se percepe o taxă de 12 euro per persoană. În România, aceste sume ar putea fi deduse din impozitul aferent agenției de turism, ceea ce ar reduce valoarea TVA-ului plătit.

Totuși, este important ca acești bani să fie direcționați către scopul precis al promovării turismului și să nu fie utilizati în alte scopuri.

În prezent, proiectul nu a fost discutat oficial la nivel de minister, dar au existat contacte informale cu Ministerul Finanțelor și al Economiei.

Urmează să se poarte discuții și cu agențiile de turism, care, desigur, nu sunt în favoarea acestei măsuri. Intenția este ca propunerea să fie implementată printr-un act normativ, fără a afecta bugetele turiștilor.