Temperaturile ridicate se resimt și în țări precum Italia sau Spania, state în care milioane de români muncesc. În zilele toride, muncitorii care lucrează pe șantiere sau pe câmp fac față cu greu programului. Vestea rea este că nici pentru perioada următoare nu se anunță temperaturi normale. Specialiștii spun că mulți dintre angajații care lucrează în străinătate, cu precădere în aer liber, își pun sănătatea în pericol.
Românii care muncesc în străinătate își spun sănătatea în pericol în perioada caniculei
În Italia de exemplu, temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în ultima perioadă. Fenomenul anticiclonului african a transformat întreaga peninsulă într-o adevărată saună. Disconfortul termic este resimțit puternic mai ales de cei care desfășoară activități fizice. Acest lucru a dus la îngrijorări legate de condițiile de muncă și riscul crescut de accidente pe șantiere.
În fața acestei situații critice, sindicatele au cerut măsuri drastice pentru a proteja lucrătorii din construcții. Sindicatul de construcții italian, Fillea CGIL a lansat campania „Căldură extremă, risc dublu”. Prin prisma acestuia, membrii formațiunii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care sunt expuși muncitorii și angajații din domeniul construcțiilor în condițiile actuale.
Căldura excesivă poate provoca boli grave și crește riscul de accidente. Vizați în acest sens sunt cei care desfășoară munci obositoare și lucrează în aer liber.
Mulți dintre angajatorii din Italia țin cont de aceste drepturi drepturi ale angajaților și au creat condiții speciale de muncă. Unii dintre ei au limitat orele de muncă evitând orele prânzului. Alții le pun la dispoziție zilierilor sau salariaților dușuri apă rece și posibilitatea de a se retrage și odihni oricând. Există însă și excepții în care numeroși angajații inclusiv români lucrează peste hotare în condiții extrem de grele. Un sector vizat în acest sens este cel al agriculturii. Pentru cei care lucrează pe câmp, în aer liber este dificil să facă față temperaturilor extreme.