Reclamă

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări importante pentru beneficiarii din România. Sunt promise venituri mai mari, însă crește și vârsta de pensionare pentru acești români. 

Ministrul Muncii a spus pentru cine crește vârsta de pensionare

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Guvern și va ajunge curând în Parlament, pentru vot. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat care sunt schimbările care se vor aplica din septembrie 2024.

O modificare importantă este faptul că pentru anumiți pensionari, va crește treptat vârsta de pensionare. Este vorba despre femei, care până acum puteau să iasă la pensie mai devreme decât bărbații.

Acesta ar fi unul dintre jaloanele pe care țara noastră și le-a asumat prin Planul Național de Reziliere și Redresare.

Dacă astăzi vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani şi o lună, iar până în 2030 vom merge etapizat până la 63 de ani, în baza noii legi, până în 2035, va trebui să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani., a explicat ministrul.

Cu cât vor crește pensiile românilor după recalculare

Vești bune pentru milioane de români! Se vor putea pensiona mai devreme

Noua lege a pensiilor va aduce însă și mai mulți bani pentru anumiți români. n unele cazuri, s-ar putea ca aceștia să primească lunar chiar echivalentul unui salariu minim pe economie.

Simona Bucura Oprescu a explicat cum va fi resimțită creșterea de un român care are în prezent o pensie de  1.125 de lei , cu vechime în muncă de 35 de ani. Din septembrie 2024, după aplicarea noii forme de calcul, acesta va încasa 1.900 de lei.

Noul sistem de calcul al pensiilor este bazat pe puncte, primite pentru anii pe care pensionarul i-a avut în câmpul muncii. Cu alte cuvinte, cine a muncit mai mult, va avea o pensie lunară mai mare.

Forma de calcul este următoarea: cei care au muncit peste 25 de ani primesc un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Mai exact, pentru românii care au muncit 25 și 30 de ani e vorba de 0,5 puncte pe an, cei cu vechime între 30 și 35 de ani – 0,75 de puncte pe an. Iar cei care au muncit mai mult de 35 de ani vor primi un punct pe an.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro