Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) intenționează să elimine instituționalizarea vârstnicilor. Guvernanții vor să le dea posibilitatea acestora să fie îngrijiți la domiciliu. Instituția citată are pe masă un proiect de hotărâre privind această strategie, iar conform documentului, îngrijitorii informali ai bătrânilor vor primi bani. De asemenea, aceștia vor beneficia de consiliere, ajutor psihologic sau servicii de tip respiro. 

Bani de la stat pentru cei ce îngrijesc bătrâni

Scopul proiectului respectiv este de a-i stimula pe îngrijitori să aibă grijă de persoanele în vârstă, dependente din familie, fără a mai fi nevoie să îi ducă la aziluri de bătrâni. 

Îngrijitorul informal este o persoană necalificată, membru al familiei, rudă, sau orice altă persoană, care are grijă de un vârstnic care nu e mai poate îngriji singur. Pentru sprijinirea și încurajarea acestor îngrijitori, conform Avocatnet.ro, MMS, alături de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, va elabora anul viitor un studiu privind sectorul îngrijirii informare.  

Prin acest studiu autoritățile vor să realizeze o politică de susținere a acestor îngrijitori. Potrivit documentului, îngrijirea personală a unui om bătrân cu grad mare de dependență este similară cu cea a unei persoane cu dizabilități. Totuși, finanțarea de la stat a celor două servicii acordate în centrele rezidențiale sunt total opuse. Mai exact, persoanele cu dizabilități primesc o finanțare de 90%, iar vârstnicii doar 10%. 

Românii care fac acest lucru vor primi bani de la stat. Autoritățile sunt puse pe fapte mari

Diferențe colosale între persoane cu dizabilități și vârstnici

Se mai întâmplă lucruri în cazul celor două categorii de persoană care nu sunt în regulă. Mai clar, o persoană cu handicap grav poate beneficia de un asistent personal, angajat de primărie, sau o indemnizație lunară. Pe de altă parte, o persoană vârstnică de gradul I de dependență, trebuie să plătească dacă are nevoie de îngrijitor la domiciliu. 

MMSS are mai multe planuri de aplicare pentru perioada 2023-2030, după cum urmează: 

  • stabilirea unui cuantum suficient pentru indemnizația de îngrijire; 
  • servicii de sprijin: servicii de consiliere, coordonare/supervizare a îngrijitorilor, servicii de tip respiro, ajutor psihologic și prevenirea burnout-ului; 
  • programe adaptate de instruire.