De la începutul războiului din Ucraina numeroși refugiați au ajuns în țara noastră, iar în ajutorul lor au sărit mulți români. Cei care și-au deschis ușa pentru oamenii din Ucraina vor beneficia de ajutor din partea statului. Vineri, Guvernul a aprobat ajutorul pe care îl va acorda românilor care găzduiesc refugiați din Ucraina.
Mai exact, românii care s-au arătat dornici să ajute refugiații vor primi bani de la stat pentru cheltuielile pe care le-au făcut. Potrivit ordonanței de urgență nr. 20/2022, persoanele fizice și juridice care cazează în locuințele sau spațiile proprii de cazare refugiați, beneficiază de decontarea cheltuielilor pentru aceștia. De asemenea, același lucru este valabil și în cazul proprietarilor de spații de cazare (hoteluri, pensiuni), dar și în cazul instituțiile de stat care oferă ajutor.
Astfel, în cazul hotelurilor și pensiunilor decontarea cheltuielilor este de 100 de lei pe noapte pentru fiecare persoană cazată. Proprietarii vor putea cere decontarea cheltuielilor pentru refugiați la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în baza documentelor justificative. De asemenea, în cazul instituțiilor publice, suma este 50 de lei pe noapte pentru fiecare refugiat. Iar românii care și-au deschis ușa propriilor case pentru oamenii din Ucraina, vor primi 20 de lei pe zi pentru fiecare refugiat.
„Prin acest act normativ, se stabileşte mecanismul concret prin care persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană”, a declarat Dan Cărbunaru.
Ajutor pentru refugiați
De asemenea, s-a stabilit că refugiații care își doresc să rămână pe teritoriul României vor primi ajutor și vor beneficia de anumite avantaje. Mai exact, refugiații se vor putea angaja fără a mai fi nevoie să prezinte viza de ședere în scop de muncă și asumarea printr-o declarație pe proprie răspundere a experienței profesionale sau a nivelului de studii.
Mai mult, copiii din Ucraina care intenționează să își continue studiile în România vor primi ajutor. Aceștia vor beneficia de dreptul de a participa la activitățile educative din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și la activitățile extracurriculare.