Trăim vremuri grele din punct de vedere financiar, iar ratele la bancă au devenit un stres uriaș pentru românii care nu se mai ajung cu banii. Ce nu știu aceștia este că pot alege să amâne plata ratelor bancare cu aproximativ un an, dar trebuie să țină cont de o serie de calcule și pași pentru a beneficia de această amânare.
Această variantă poate fi utilă pentru cei care și-au pierdut locul de muncă sau au suferit o tăiere de salariu. În cazul unui credit de 250.000 de lei și o rată lunară de 2.500 de lei, amânarea plății pe nouă luni presupune că dobânda pe această perioadă se va cumula. Dobânda cumulată, care depășește 10.000 de lei, va fi împărțită în cele 60 de luni rămase pentru achitarea creditului, determinând o majorare a ratei lunare. Astfel, timp de cinci ani, rata lunară va crește la 2.675 de lei pentru a acoperi dobânda acumulată pe perioada amânării.
Care sunt riscurile amânării plății ratelor la bancă
Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu, a explicat că românii care decid să amâne plata ratelor trebuie să fie foarte atenți la pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a face acest lucru. El a subliniat că orice amânare vine cu un anumit risc, deoarece nu se poate anticipa ce se va întâmpla pe piața bancară.
Ialomițeanu a menționat că ar trebui să existe o negociere între bănci și clienți, sub supravegherea Băncii Naționale. Băncile au obținut profituri mari în anul trecut, de două-trei ori mai mari decât în perioada pre-criză. În acest context, băncile ar putea să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR, deoarece au depozite foarte mari și Banca Națională le sancționează în cazul în care nu acordă credite.
Fostul ministru de Finanțe a explicat că amânarea plății ratelor nu este lipsită de riscuri, deoarece nu se poate prevedea cu exactitate ce se va întâmpla pe piața bancară. Băncile ar putea să „meargă pe plasarea de capital” pentru a nu rămâne cu lichiditățile și să încerce să găsească soluții pentru problemele legate de lichidități și de deplasarea lichidităților.