Deși au promis că vor mări salariile, guvernanții fac pași înapoi. Liderul PNL, Florin Cîțu, a dezvăluit astăzi că în ședința de coaliție nu s-a discutat despre creșterea salariilor. Mai mult, acesta consideră că mărirea salariilor ar prezenta riscuri foarte mari pentru economia țării. Liberalul este de părere că dacă nu se pune accentul pe investiții, România riscă o încetinire economică și imposibilitatea creșterii pensiilor și salariilor în viitor.

1.Florin Cîțu: Nu s-a discutat despre nicio creștere de salarii

Florin Cîțu a mai precizat că orice creștere de cheltuieli, în special sociale, trebuie să aibă în spate o sursă de finanțare.

„Nu s-a discutat ieri de nicio creştere de salarii. Ştiţi foarte bine că există o reformă în PNRR, o reformă a salarizării, care va face legătura între performanţă şi venit. Orice creştere de cheltuială, în special una socială, trebuie să aibă în spate o sursă de finanţare, să nu afecteze deficitul bugetar.

Ştiţi foarte bine că paradigma prin care noi am funcţionat în 2020 şi 2021 a fost să punem cât mai mulţi bani către investiţii, cu investiţii avem creştere economică, s-a văzut în 2021, de 7% şi din acea creştere economică poţi să plăteşti cheltuieli suplimentare. De aceea am avut bani anul acesta pentru a reduce factura la energie pentru cetăţenii români, pentru că am avut venituri mai mari la buget”, a declarat Florin Cîțu.

2. Ce riscă România dacă salariile vor fi mărite

Conform oficialului, dacă se va schimba această paradigmă, în viitor există riscul să nu mai fie venituri suplimentare la buget și să nu se mai mărească pensiile și salariile.

Liderul PNL a explicat că se poate face orice dacă se poate menţine deficitul bugetar programat. Din punctul său de vedere, o creștere doar în anumite sectoare nu ar fi binevenită. De asemenea, acesta a precizat că în cazul profesorilor și medicilor trebuie găsiți indicatori care să lege aceste venituri în plus de performanța angajatului.

3. Florin Cîțu, despre creșterea salariilor medicilor și profesorilor: Nu cred că este un lucru bun

„O creştere a salariilor doar în anumite sectoare nu cred că este un lucru bun. Dacă vrei să faci o mărire, dacă vrei să umbli la salarii, atunci te uiţi la tot sistemul, pentru că numai atunci poate să fie echitate. Din punctul nostru de vedere, ar trebui să ne uitam şi la cum legăm aceste venituri de performanţă şi aici ar trebui să căutăm nişte indicatori”, a afirmat liderul PNL.