Românii care au asigurare de sănătate la stat pot avea acces gratuit la servicii de prevenție, depistare, confirmare și monitorizare a bolilor grave, conform anunțului făcut vineri de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceste servicii sunt decontate prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Pacienții asigurați trebuie să se programeze la o consultație cu medicul de familie pentru a beneficia de aceste servicii. În cadrul acestei consultații, medicul evaluează riscul de a avea o boală ascunsă, fără simptome. În funcție de rezultat, medicul poate indica analize medicale gratuite de prevenție și poate emite un bilet de trimitere pentru investigații adiționale.
„Medicul de familie va interpreta rezultatele analizelor și poate decide trimiterea pacientului la un medic specialist în ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticare sau confirmarea unei posibile boli grave”, se arată în comunicatul CNAS, citat de Agerpres. Totodată, aceștia sunt consiliați pentru reducerea factorilor de risc precum fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și stresul.
În cazul suspiciunii unei afecțiuni ascunse apărute în timpul unei consultații terapeutice, medicul de familie poate recomanda analize medicale suplimentare. Persoanele diagnosticate cu boli cronice beneficiază de consultații lunare gratuite pentru monitorizarea evoluției bolii și adaptarea tratamentului.
Medicul poate oferi consultații suplimentare pentru managementul cazurilor cu impact major, inclusiv pentru boli precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2 și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Acutizarea afecțiunilor cronice sau simptome neclare necesită de asemenea evaluare și tratament adecvat.
În cazurile suspecte de cancer, suspiciunea este confirmată sau infirmată prin analize gratuite, radiografii și ecografii. Medicul specialist poate aloca până la trei consultații de depistare oncologică într-un interval de 60 de zile, fără necesitatea unui alt bilet de trimitere pentru consultații ulterioare.
Diagnosticarea și evaluarea unor afecțiuni oncologice sunt recomandate să fie finalizate în maximum 28 de zile de la prima internare de zi. După confirmarea unei boli oncologice, asigurații sunt incluși în Programul național de oncologie. Totodată, persoanele asigurate au acces la îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare, transport sanitar neasistat, medicamente compensate și dispozitive medicale.