Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat într-o conferință de presă că România are ca obiectiv aderarea completă la spațiul Schengen în anul 2024, subliniind un curent antieuropean în creștere și importanța coeziunii europene. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, care a reiterat sprijinul Germaniei pentru acest demers.

În contextul în care România îndeplinește criteriile tehnice pentru Schengen de aproape 14 ani, Predoiu a menționat importanța continuării progreselor pentru includerea frontierelor terestre în spațiul de liberă circulație, evidențiind sprijinul puternic din partea statelor membre, a Comisiei Europene și, în special, al Germaniei și Austriei.

Predoiu a amintit de performanța României în combaterea migrației ilegale, clasându-se la vârf în Europa, potrivit rapoartelor Frontex și Eurobarometrului Schengen, dar și a cifrelor bilaterale ale vecinilor. Această performanță a fost confirmată recent în dialogul cu Austria și reprezintă un argument solid pentru aderarea României la Schengen.

Nancy Faeser a exprimat sprijinul total al Germaniei pentru aderarea României, atât pentru frontierele maritime cât și terestre, subliniind că Schengen reprezintă o piatră de temelie a proiectului european și că este esențială demonstrarea solidarității și forței în acest context.