Reclamă

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis joi trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina. Decizia a venit în contextul unei analize detaliate prezentate de Ministerul Apărării Naționale privind situația operaționalizării celor patru sisteme Patriot deținute de România, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot”, se arată în comunicatul CSAT.

Agenda discuțiilor a fost axată pe teme prioritare privind securitatea României, obiectivele pentru Summitul NATO din 2024 de la Washington, D.C., și analiza stadiului conflictului din Ucraina. Membrii Consiliului au evidențiat importanța summitului în reconfirmarea unității transatlantice și în consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare.

Ministerul Apărării Naționale a subliniat necesitatea continuării negocierilor cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, pentru obținerea unui sistem similar sau echivalent, care să asigure protecția spațiului aerian național și interoperabilitatea cu sistemul NATO. Evaluarea tehnică a autorităților române a luat în calcul măsuri pentru eliminarea riscurilor și identificarea unei soluții temporare pentru acoperirea vulnerabilității operaționale.

România își va continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina, alături de comunitatea internațională, susținând dreptul legitim al acesteia la autoapărare în fața agresiunii rusești. De asemenea, discuțiile CSAT au vizat demersuri privind stabilirea unui Parteneriat Strategic cu Ucraina și cooperarea pe linie de securitate.

În ședința de joi, CSAT a aprobat lista forțelor armate române care vor participa la misiuni în afara țării în 2025. România va prelua funcția de comandant al operației EUFOR Althea în Bosnia și Herțegovina începând din ianuarie 2025 pentru o perioadă de 12 luni.

Președintele Klaus Iohannis a informat membrii Consiliului asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al NATO, pronunțându-se în favoarea susținerii candidaturii premierului olandez Mark Rutte pentru această poziție.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro