Începând cu această lună, România va avea o nouă monedă. Potrivit anunțului făcut de Banca Națională a României, aceasta o să fie lansat în data de 23 mai și va avea o valoare de 10 lei. Cum va arăta moneda?

Banca Națională a României a anunțat apariția unei noi monede, în valoare de 10 lei. Este vorba de o monedă de argint, realizată cu ocazia a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce. Pe monedă nu se va găsi însă inscripționat chipul celebrului cronicar moldovean.

Noua moneda de argint va cântări 31,103 grame și va măsura 37 mm. Pe una dintre fețele acesteia o să fie ilustrată o imagine a mânăstirii Putna, alături de portretul domnitorului Ștefan cel Mare. Iar pe cealaltă parte va fi o mână care scrie un fragment din celebra lucrare „O samă de cuvinte”. De asemenea, pe monedă vor fi prezente și inscripțiile cu ocazia căreia va fi lansată în România, „350 DE ANI DE LA NAȘTERE” și „ION NECULCE”.

Pentru început, noua monedă o să fie pusă la vânzare doar în 5.000 de exemplare, pentru suma de 470 de lei, cu TVA, în acest preț va fi inclus și certificatul de autenticitate. Moneda cu chipul lui Ion Neculce, va fi lansată pe data de 23 mai în Iași, București, Cluj, Constanța, Timiș și Dolj.

România va avea o nouă monedă! BNR a făcut anunțul. Ce valorare are și cum va arăta
Social media

Cine a fost Ion Neculce

Ion Neculce a fost un cronicar moldovean, mare boier, care de-a lungul timpului a ocupat diferite funcții importante în perioada domniei lui Dimitrie Cantemir. Acesta s-a născut în Moldova, iar cea mai celebră lucrare a sa este Letopisețul Țării Moldovei de la Dabija Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat. Această lucrare cuprinde evenimentele din 1662 până la 1743.

Letopisețul lui Ion Neculce se deschide cu o Predoslovie, urmata de 42 de legende preluate din tradiția orala – O sama de cuvinte. Lucrarea a circulat o suta de ani în manuscris în numeroase exemplare și a fost publicata pentru prima data de Mihail Kogalniceanu în Letopisețele Tarii Moldovei, Iași, 1845.