Reclamă

România intenționează să angajeze 100.000 de muncitori străini în 2025, după ce anul trecut aproximativ același număr de persoane din afara Uniunii Europene a fost angajat, însă 65.000 dintre aceștia au părăsit țara. Problema deficitului de forță de muncă continuă să fie o provocare pentru economia românească, în condițiile în care mulți muncitori străini aleg să plece spre alte destinații din Europa de Vest.

În anul 2024, din cei aproape 100.000 de muncitori angajați din afara Uniunii Europene, au rămas înregistrate doar aproximativ 150.000 de persoane în România, în ultimele patru ani fiind permis accesul a 350.000 de muncitori străini.

Sisi Di, un cântăreț stradal venit din Sri Lanka, și Abraham, care a sosit din Nigeria, sunt exemple ale muncitorilor străini care au ales România pentru a-și construi un viitor profesional. „Da, acesta este noul meu loc de muncă, este chiar bine”, afirmă Sisi Di, care lucrează acum ca livrator. „Job-ul este bun pentru mine. Pot să mă întrețin pe mine și familia mea din Nigeria”, adaugă Abraham, care valorifică oportunitățile oferite de munca în România.

Representantul Ana Călugăru, de la o platformă de recrutare, explică: „Mulți dintre candidații asiatici privesc România ca pe o țară de tranzit pentru alte țări și vor la rândul lor să plece spre alte țări sau destinații din Europa de Vest. Asta ar fi o explicație. O altă explicație ar fi aceea că sunt domenii în care nu au reușit să se integreze foarte bine.”

Domeniile cele mai deficitare în forță de muncă în România sunt construcțiile, industria ospitalității și serviciile de livrare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro