Reclamă
Reclamă

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a anunțat miercuri semnarea unui contract cu Ministerul Apărării Naționale din România pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 „Tunetul” și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10. Valoarea contractului este de aproximativ un miliard de dolari.

Sistemul de artilerie K9 este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 obuze pe minut, cu un echipaj format din doar trei membri.

România devine a 10-a țară care operează K9 de calibru NATO 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie.

Reclamă

Președintele și directorul general de la Hanwha Aerospace, Jaeil Son, a declarat: „Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică și a capacității de producție ca lider mondial”.

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor va fi fabricată în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe, a precizat: „Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea Centrului de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate de tip greenfield în România”.

„Includerea industriei românești în lanțurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace este unul dintre beneficiile potențiale pe care România le-ar putea obține în urma acestei colaborări. Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa”, a adăugat Bae.

Ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI) Redback pentru programul de modernizare al MLI al României. Redback dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj de tip „see-through” de pe cască, precum și un sistem de foc stratificat.

Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul”, sistemul de artilerie pe șenile K9 poate furniza efecte consistente, precise și rapide la distanțe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone și este optimizat pentru capacitatea „Shoot and Scoot” de a trage mai multe obuze și de a se deplasa imediat într-o altă locație pentru a evita contraatacul.

K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniției bazat pe șasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor și caracteristicilor pentru suportul logistic. Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul și reaprovizionarea a 104 proiectile de muniție de artilerie de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă. Vehiculul transferă muniția la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniție îi garantează eficiența în ceea ce privește sprijinul logistic și mișcările tactice în orice condiții severe ale câmpului de luptă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro