România are numeroase lacuri și multe dintre ele sunt destinații de călătorie pentru cei care vor să se bucure de natură, liniște și aer curat. Acestea sunt cele mai deosebite lacuri din țara noastră, o escapadă ideală pentru weekend. De la lacuri glaciale, naturale, lagune, lacuri montane, până la lacuri carstice, formate ca urmare a unui colaps al peșterilor.
Topul celor mai faimoase lacuri de pe teritoriul țării
Lacul Vidraru
Pentru cei care vor să conducă pe Transfăgărășan în această vară, Lacul Vidraru este o oprire care nu ar trebui ratată. Lacul Vidraru este un lac artificial care a devenit faimos pentru priveliștile sale uimitoare. A fost creat în 1965 prin construirea barajului Vidraru de pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică. Astăzi, lacul și facilitățile adiacente sunt folosite și pentru recreere, turism și sport.
Priveliștea de la barajul în sine este uimitoare, dar cea mai bună parte este priveliștea de la statuia metalică a lui Prometeu înfățișat cu un fulger, simbol al electricității, supranumit și Omul Energiei.
Lacul Roșu
Una dintre principalele atracții turistice ale județului Harghita. Se găsește la poalele Muntelui Hășmașul Mare, nu departe de Cheile Bicazului. Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în 1837, când o alunecare de teren a blocat Valea Bicazului. Copacii care au fost înghițiți de apă apar acum pe suprafața lacului.
Este situat în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș din Munții Carpați, la aproximativ 27 km de orașul Gheorgheni și la 33 km de Bicaz, pe drumul DN12C.
Lacul Vida
Lacul Vida, cunoscut și sub numele de Lacul Vârtej, este unul dintre cele mai frumoase din România. Numele său vine de la revărsarea în formă de pâlnie amenajată în centrul acestui lac artificial.
Este înconjurat de o pădure care se reflectă în apă. Se găsește chiar lângă satul Luncasprie, în comuna Dobrești. Cheile Videi se află în apropiere, la fel ca Valea Roșia, unde se găsesc zeci de peșteri. Zona Videi face parte din Munții Pădurea Craiului.
Lacul Bâlea
Bâlea este un lac glaciar situat la 2.034 m altitudine în Munții Făgăraș. Este unul dintre cele mai vizitate și admirate lacuri din România. Se ajunge cu mașina pe drumul Transfăgărășan în timpul verii, iar în restul anului cu telecabina de la cabana „Bâlea Cascada”. Aici există primul hotel de gheață din Europa de Est, construit în 2006.