Reclamă

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat recent că România intenționează să participe activ la tratativele de pace și la reconstrucția Ucrainei, alături de aliații săi din NATO și Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro, Hurezeanu a subliniat angajamentul României de a rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite. Diplomatul a menționat că în cadrul Conferinței de Securitate de la München s-a întâlnit cu generalul Keith Kellogg, emisar special al președintelui american pentru Rusia-Ucraina.

În cadrul discuțiilor, Hurezeanu a evidențiat importanța sprijinului României în conflictul din Ucraina, menționând contribuții semnificative precum găzduirea a peste un milion de refugiați ucraineni, transferul a milioane de tone de cereale prin porturile românești și antrenarea piloților ucraineni de F-16. De asemenea, a subliniat decizia de a dona Ucrainei o baterie Patriot, „25% din zestrea sa cea mai modernă de apărare antirachetă” a țării.

Generalul Kellogg, pe care Hurezeanu îl vede ca un „mandarin al relațiilor de securitate”, a reafirmat încrederea sa în România ca un aliat loial și puternic. Kellogg a fost apreciativ față de poziția României și față de ajutorul acordat Ucrainei, remarcând eforturile semnificative ale statului român.

Ministrul a subliniat de asemenea necesitatea ca negocierile de pace să includă România și alte state europene, ca urmare a suportului constant oferit Kievului. „Nu vrem ca Ucraina să piardă. Acest război nu trebuie pierdut de Ucraina și în niciun caz nu trebuie câștigat de Rusia”, a spus Hurezeanu.

Emisarul special pentru pace din partea președintelui Trump a acceptat argumentele și punctele de vedere ale României privind viitoarele negocieri de pace, considerând-le întemeiate și fără îndoieli. De asemenea, Hurezeanu a menționat posibilitatea unui summit european de urgență, găzduit de președintele francez Emmanuel Macron, de a veni ca o pregătire pentru un eventual Consiliu European extins, la care România ar putea participa.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro