Reclamă

Discuțiile legate de trecerea României la moneda euro au loc de ani buni însă nu fost încheiate vreodată cu un plan concret. Mai nou însă se trasează în linii mari planul care ar putea fi implementat în acest sens. Mai exact, poziția Ministerului Finanțelor vizavi de un astfel de pas important pentru economia țării noastre.

România trece la moneda euro în 2026?

România ar putea trece la zona euro mai devreme decât era așteptat. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a explicat ce factor determinant există în acest sens. Oficialul din partea PSD susține că în cazul în care PNRR este implementat în totalitate, trecerea spre moneda euro ar putea fi grăbită. Pasul presupune îndeplinirea unor criterii esențiale pentru adoptarea euro ca monedă.

Dacă PNRR se va implementa în totalitate, putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029. Vom avea și criterii de convergență nominală îndeplinite, dar vom crește și convergența reală”, a precizat Adrian Câciu, ministru al Finanțelor.

La nivel de stat se trasează scenarii legate de acest aspect de mult timp. Cu toate acestea, autoritățile nu au făcut pașii decisivi spre tranziția de la leul românesc la euro.

Am încredere în capacitatea mediului de afaceri românesc și a poporului de a trece peste toate problemele și de a merge mai rapid mai departe. Singura chestiune de făcut: să stăm la masă în dialog”, a adăugat Adrian Câciu.

Totuși, o trecere rapidă la sfera euro nu poate fi realizată. Recent, a fost întocmit un raport care cuprinde aspectele ce stau în calea trecerii țării noastre la moneda euro. Documentația a fost realizată sub coordonarea academicianului Daniel Dăianu. În cadrul acestuia este specificat clar că numai o consolidare fiscală de durată, stabilă ar putea fi un prim pas spre un astfel de scenariu.

Astfel, dacă planurile autoritățile vor putea fi aplicate, România ar putea trece la moneda euro din 2026, în nici un caz mai devreme.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro