România a adăugat 48 de noi kilometri la rețeaua sa de autostrăzi, atingând un total de 997 de kilometri la sfârșitul anului 2023, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Această extensie nu a fost suficientă pentru a depăși borna de 1.000 de kilometri de autostradă, un obiectiv îndelung discutat și anticipat.

În declarații recente, Ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, a menționat că România a reușit să finalizeze 88 de noi kilometri de autostradă în 2023. Cu toate acestea, metodologia adoptată de INS€specifică clar condițiile sub care un drum este clasificat ca autostradă, având drept criterii existența a două căi unidirecționale separate, minim două benzi de circulație pe sens, plus o bandă staționară de urgență, și neintersectarea la nivel cu alte drumuri sau căi ferate.

Prin urmare, conform specificațiilor INS, care ia în considerare doar lucrările finalizate cu documentele oficiale încheiate, România a inaugurat doar 48 de kilometri de autostradă în anul precedent, contribuind la totalul național de 997 de kilometri.

Finalizarea unei secțiuni din Centura Capitalei A0 a fost o etapă semnificativă în acest demers, deși nu a fost suficient pentru a atinge pragul istoric de 1.000 de kilometri de autostradă. Declarațiile și datele provenite atât de la oficialii guvernamentali, cât și de la instituții statistice subliniază eforturile continuuate în dezvoltarea infrastructurii rutiere din România.