Reclamă

România a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice și scurgeri de informații, conform unei note informative a Serviciului de Informații Externe (SIE), transmisă Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cadrul unei reuniuni pe 28 noiembrie. SIE avertizează asupra creșterii interesului Kremlinului de a influența societatea românească prin propagandă și dezinformare, sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem.

În documentul prezentat, SIE subliniază că România, alături de alte state de pe flancul estic al NATO, a devenit o țintă pentru acțiuni hibride agresive rusești. Mai mult, se anticipează o implicare a acestor acțiuni în contextul electoral, prin operațiuni informaționale care urmăresc divizarea societății românești.

SIE a identificat, de asemenea, o tendință a mass-media ruse de a sugera că forțele pro-ruse din România ar putea obține un impact politic semnificativ în perioada următoare. În cadrul talk-show-urilor politice ruse, s-a vehiculat ideea că aceste forțe ar putea obține peste 30% în cadrul alegerilor parlamentare.

O altă parte a analizei SIE evidențiază o abordare indirectă a propagandei ruse, prin referiri frecvente la apartenența României la NATO și UE, precum și la sprijinul oferit Ucrainei și Republicii Moldova. În mod direct, operațiunile de dezinformare au inclus teme legate de creșterea „amenințărilor României la adresa securității Rusiei”, în contextul expansiunii NATO pe flancul estic.

Mesajele de propagandă au vizat divizarea societății pe teme de securitate, discreditarea capacității de apărare națională și erodarea sprijinului pentru deciziile de politică externă ale României. De asemenea, s-au evidențiat afirmații false despre implicarea României în conflict și despre presupuse ambiții teritoriale față de statele vecine.

Modus operandi al acestor atacuri informaționale includea fabricarea de știri false, utilizarea de conținut multimedia și detalii false, și popularizarea acestora prin conturi și surse de încredere în rândul publicului țintă, inclusiv prin conectarea eronată a acțiunilor cu vectori ucraineni.

Serviciul de Informații Externe remarcă tranziția Rusiei de la metodele tradiționale de influență la acțiuni desfășurate în mediul online, având în vedere dificultatea de a identifica actorii implicați și necesitatea de adaptare la noile condiții globale.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro