Reclamă
Reclamă

Toată țara, cu excepția zonelor de litoral din Tulcea și Constanța, se află sâmbătă sub coduri galben, portocaliu și roșu de caniculă. În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv.

De asemenea, sâmbătă intră în vigoare două avertizări meteo de vijelii, averse și vijelii, cu viteza la rafală de până la 90 km/oră.

Începând cu ora 15.00, meteorologii au emis noi avertizări cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică. Codul galben va fi valabil în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și jumătatea de nord a Moldovei, de la ora 15.00 până duminică dimineață la ora 10.00. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Reclamă

Duminică vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, local în jumătatea de nord a țării și izolat în rest.

Codul portocaliu va fi valabil în același interval și vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. În Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

„Valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități” transmite ANM.

O avertizare cod portocaliu privind un val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat vizează Banatul, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local Oltenia și Muntenia. „Valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, informează ANM.

Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Cinci județe se află sâmbătă, total sau parțial, sub avertizare cod roșu, fiind prognozate val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat. „În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, anunță meteorologii.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro