Reclamă

România a fost cuprinsă de o serie de alerte meteorologice care au creat panică și confuzie în rândul populației. Weekendul trecut, autoritățile au emis avertizări intense cu privire la un presupus ciclon numit Ashley, care urma să traverseze țara, stârnind temeri și reacții diverse, inclusiv decizia unor pasageri de a nu se mai îmbarca într-un avion.

Autoritățile, inclusiv ministrul Mediului, Mircea Fechet, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au emis mesaje alarmiste, îndemnând cetățenii să închidă ferestrele și să rămână în casă. Acțiunile lor au culminat cu emiterea unui mesaj RO-Alert pentru București și Ilfov, care vorbea despre „fenomene meteo extreme” ce ar putea continua pe timpul nopții.

Expertul meteo Bogdan Antonescu a explicat luni, 30 septembrie, că vor exista precipitații intense, însă nu se pot vorbi de un ciclon real, cum s-a comunicat inițial. „Meteorologii au folosit modele numerice de prognoză care arătau precipitații intense în zonele cu cod portocaliu, dar se pare că acestea au fost suprapreciate în comunicațiile oficiale,” a precizat acesta.

Pe lângă prognozele meteorologice, reacțiile autorităților au fost motivate și de contextul electoral actual, având în vedere că vor avea loc două runde de alegeri importante la sfârșitul anului. Marcel Ciolacu, premierul și candidat la alegerile prezidențiale, a cerut ședințe de urgență pentru a asigura populația că guvernul este pregătit să gestioneze situațiile de criză.

Între timp, glumele pe internet și refuzul unor pasageri de a zbura au subliniat neîncrederea generală a populației în mesajele oficiale. În București și alte localități, furtuna a cauzat inundații și doborârea unor copaci, fenomen obișnuit, conform unor meteorologi precum Lucian Sfîcă. Acesta a avertizat că astfel de „isterii” pot diminua credibilitatea științei meteorologiei.

La finalul weekendului de intense alerte meteorologice, ministrul Mediului a declarat că România „a trecut cu bine peste ciclon”, în timp ce premierul Ciolacu a subliniat eficiența măsurilor preventive adoptate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro