Meteorologii sunt în alertă, după ce ploile continuă să facă ravagii în țară. 17 județe sunt sub avertizare de furtuni, iar 14 județe sunt sub cod de inundații.

Cod Galben de inundații emis în 14 județe din țară

Vremea se păstrează capricioasă și în acest sfârșit de săptămână. Dacă minivacanța de 1 iunie și Rusalii aduce vreme de vis pe litoral și temperaturi de vară în majoritatea țării, ploile pun stăpânire pe sud-vestul, sudul și centrul țării.

Joi, 1 iunie, aduce ploi, furtuni și grindină în 17 județe din țară. Iar în 14 dintre ele, hidrologii au emis o avertizare de inundații. Este Cod Galben de viituri și cantități mari de apă, iar localnicii sunt sfătuiți să se adăpostească.

Conform avertizării Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), se pot depăşi cotele de atenţie pe anumite râuri din judeţele Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiş, Gorj, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

Astfel că sunt așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici și inundații locale.

Avertizarea de vreme rea este în vigoare până în această noapte, la ora 23:00. Iar cea de inundații în zonele amintite anterior până la ora 22:00.

Inundații devastatoare în Caraș-Severin

Cea mai afectată zonă până acum de ploile torențiale din ultimele zile a fost județul Caraș-Severin. Luni, orașul Reșia a fost inundat de-a dreptul, iar imaginile surprinse de localnici atunci sunt de-a dreptul apocaliptice. Străzile s-au transformat în pârâuri, iar valurile de apă au luat pe sus mașinile și tot ce le-a stat în cale.

Alte inundații au fost și în zilele ce au urmat, de data aceasta în mai multe comune. Aici, oamenii au privit neputincioși cum munca loc din ultimele luni a fost distrusă de ape.

Iar joi, în Brașov, chiar în centrul orașului, ploaia a făcut ca străzile să se inunde. Mașinile au putut cu greu să străbată porțiunile pline de apă.