Reclamă
Reclamă

Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației în statele membre a fost înregistrat în 2023 în Bulgaria și România, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) care citează Eurostat.

România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (74% din media UE), urmată de Polonia (78%). La grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței”, România înregistrează de asemenea cel mai scăzut nivel al prețurilor (72%), urmată de Bulgaria (74%).

Datele Eurostat, calculate în iunie 2024, au avut la bază prețurile de consum colectate de statele participante pentru un nomenclator comun de mărfuri și servicii. Aceasta a inclus 36 de țări europene și a folosit informațiile privind cheltuielile din PIB și alte date de bază, conforme Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.

Reclamă

Indicii nivelului prețurilor arată câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în diferite țări. Pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final, dacă nivelul UE este de 100 euro, cele două extreme sunt 143 euro în Danemarca și 60 euro în România și Bulgaria.

„Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației a fost înregistrat în 2023 în Bulgaria și România, fiind cu 40% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (34% sub media UE)”, informează INS.

Potrivit comunicatului Eurostat, România este lider în ceea ce privește prețurile scăzute la „Alimente și băuturi nealcoolice” (74%), în timp ce Luxemburg se află la polul opus cu cel mai ridicat nivel al prețurilor (119%).

Bulgaria conduce în categoriile „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (81%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (39%), urmată de Polonia pentru primele două categorii (77% și respectiv 44%).

Danemarca are cele mai mari prețuri pentru „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (130%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la „Băuturi alcoolice și tutun” (211%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (201%).

Bulgaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru „Transport” (72%) și servicii de cazare și restaurante (52%), iar România are cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru „Recreere și cultură” (65%).

Danemarca este cea mai scumpă țară din UE la grupele „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (124%), „Transport” (125%), „Recreere și cultură” (141%) și serviciile de cazare și restaurante (152%).

România și Polonia au înregistrat aceeași valoare a indicelui de volum al PIB pe cap de locuitor, situându-se la nivelul de 80% față de media UE. Cea mai mică valoare a PIB pe cap de locuitor în 2023 a fost înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE.

Luxemburg a înregistrat cel mai ridicat nivel al PIB pe cap de locuitor, cu 139% peste media UE, datorită ponderii mari a cetățenilor străini în forța de muncă, care contribuie la PIB fără a fi parte din populația rezidentă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro