Reclamă
Reclamă

Opt țări europene, inclusiv România, cer printr-o scrisoare adresată șefului diplomației UE, Josep Borrell, să se interzică diplomaților ruși să se deplaseze liber în blocul european și să li se limiteze dreptul de a circula liber la țările în care sunt acreditați.

„Libera circulație a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, în tot spațiul Schengen, facilitează activitățile maligne”, se arată în scrisoarea din 11 iunie, conform Reuters.

Scrisoarea semnată de miniștrii din România, Cehia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia subliniază necesitatea ca UE să implementeze măsuri mai stricte privind mișcările diplomaților ruși. Miniștrii explică faptul că, în prezent, diplomații ruși implicați în diverse misiuni în UE se ocupă de informații, propagandă și, în unele cazuri, de pregătirea unor acte de sabotaj.

Reclamă

„Credem că UE ar trebui să urmeze cu strictețe principiul reciprocității și să limiteze circulația membrilor misiunilor diplomatice ruse și a membrilor familiilor acestora numai pe teritoriul unui stat acreditat”, au precizat semnatarii scrisorii.

„Această măsură va restrânge semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”, se adaugă în scrisoare.

Cele opt țări semnatare atrag atenția că, deși expulzările de până acum au avut un impact considerabil, amenințarea pe care o reprezintă activitățile diplomatice rusești în UE rămâne ridicată.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro