Reclamă

Președintele român Klaus Iohannis a fost semnatarul unei declarații comune pentru întărirea apărării aeriene a Ucrainei, alături de omologii săi american Joe Biden și ucrainean Volodimir Zelenski, și premierii olandez, Mark Rutte, italian Giorgia Meloni și german Olaf Scholz. Declarația a fost anunțată într-un comunicat al Casei Albe dat publicității marți seara.

Președintele Joe Biden a anunțat în discursul său din cadrul ceremoniei pentru cei 75 de ani de la înființarea NATO că SUA și aliații lor vor trimite Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot. Biden a subliniat că este convins de victoria Ucrainei în conflictul cu Rusia.

Klaus Iohannis participă miercuri și joi la reuniunea NATO de la Washington, unde se discută un pachet substanțial de sprijin pentru Ucraina și alte teme de importanță pentru viitorul Alianței.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat liderii politici de la Washington să ia decizii ferme pentru a ajuta Ucraina, fără a aștepta alegerile prezidențiale din SUA, programate pentru luna noiembrie. „Toată lumea așteaptă luna noiembrie. Americanii așteaptă luna noiembrie, în Europa, Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume se uită spre noiembrie și, sincer vorbind, Putin așteaptă și el noiembrie,” a declarat Zelenski, citat de Reuters.

Declarația comună semnată de liderii celor cinci state menționează: „Suntem angajați să furnizăm Ucrainei capabilități suplimentare de apărare aeriană în contextul în care se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice.”

În cadrul declarației, liderii afirmă că furnizează Ucrainei baterii Patriot donate de SUA, Germania și România, componente Patriot de Olanda și alte sisteme de apărare aeriană, precum un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia. Aceștia își exprimă încrederea că aceste sisteme vor contribui la protejarea orașelor ucrainene și se coordonează cu guvernul ucrainean pentru ca acestea să fie utilizate rapid.

Declarația mai menționează că, în lunile următoare, SUA și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard, pentru a extinde și mai mult acoperirea apărării aeriene.

Mai mulți aliați, printre care Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit, vor continua să joace un rol important în furnizarea acestor sisteme. SUA își vor regândi livrările planificate de interceptori pentru apărarea aeriană, trimițând sute de interceptori suplimentari Ucrainei în cursul anului următor.

Declarația își exprimă recunoștința față de coaliția de peste 50 de țări care furnizează asistență de securitate pentru Ucraina și Inițiativei „Immediate Action on Air Defense”, pentru care partenerii au angajat sprijin de un miliard de dolari. Liderii salută și activitatea NATO în sprijinul dezvoltării unei arhitecturi de apărare aeriană integrate pentru Ucraina.

Klaus Iohannis a declarat marți seară, într-o postare pe Facebook, că liderii aliați sunt „pregătiți pentru dezbateri substanțiale și decizii ferme pentru creșterea securității colective și a rezilienței”.

Președintele american Joe Biden l-a decorat marți seara pe secretarul general al NATO la final de mandat, Jens Stoltenberg, cu cea mai înaltă distincție a SUA, la ceremonia care a marcat împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO. Biden a declarat că „Ucraina poate și îl va opri pe Putin”, cu sprijinul colectiv al aliaților.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro