Reclamă
Reclamă

România a semnat, prin ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr, o Scrisoare de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia, în cadrul Summitului de la Washington.

„Această inițiativă marchează un progres semnificativ în întărirea capacităților de apărare și descurajare ale NATO în regiune”, arată un comunicat al M.Ap.N.

Decizia luată urmează Summitului NATO de la Vilnius din 2023, unde s-a subliniat necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare a Alianței prin adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare. Parte a acestei adaptări este capacitatea de a suplimenta forțele și echipamentele, precum și asigurarea suportului logistic prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forțe și capabilități, chiar și pe timp de pace.

Reclamă

Proiectul urmărește optimizarea coridoarelor actuale de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin crearea unor rute de aprovizionare rutiere și feroviare între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză. De asemenea, proiectul ține cont de inițiativele NATO și naționale.

Scrisoarea de Intenție vizează atât simulări pentru reducerea birocrației pe timp de pace, cât și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză. În plus, această inițiativă are implicații pozitive și pentru infrastructură, care va trebui modernizată și optimizată pentru a susține convoaie militare cu specificități tehnice de greutate și gabarit. Acest aspect include nu doar drumurile, ci și podurile, cum ar fi podurile de peste Dunăre.

Îmbunătățirea apărării colective, capacitățile de reacție rapidă și creșterea interoperabilității între națiunile membre sunt obiective importante ale scrisorii, contribuind la o repartizare echitabilă a responsabilităților între Aliați.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro