Guvernul a aprobat construirea unui nou pod peste râul Prut între localitățile Albița și Leușeni, precum și modernizarea a două poduri existente peste Prut, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Aceste acorduri cu Republica Moldova au fost semnate în mai 2023 și au ca scop îmbunătățirea relațiilor umane și comerciale între cele două țări.

Trei poduri între România și Republica Moldova

Podul de la Albița va fi al doilea pod între România și Republica Moldova cu două benzi pe sens. Acesta va înlocui podul existent, construit în 1958, care nu mai corespunde nevoilor actuale și suferă de uzură. Noul pod va fi construit pe amplasamentul actual și va respecta normele tehnice în construcții, asigurând o circulație rutieră sigură și confortabilă.

Podul de la Sculeni, construit în 1964, va fi modernizat pentru a elimina deficiențele constatate și a corespunde standardelor și normativelor în vigoare.

De asemenea, podul de la Oancea – Cahul, construit în 1964, va fi reabilitat și consolidat pentru a asigura o circulație rutieră adecvată. Pe durata lucrărilor, circulația se va desfășura pe poduri provizorii, astfel încât activitatea punctelor vamale să nu fie afectată.

România se unește cu Republica Moldova! Vor fi modernizate trei poduri

Aceste proiecte sunt parte a acordurilor semnate între Guvernele României și Republicii Moldova în 9 mai 2023. Construirea noului pod la Albița – Leușeni și modernizarea podurilor de la Sculeni și Oancea – Cahul vor contribui la dezvoltarea relațiilor economice și sociale între cele două țări, facilitând circulația persoanelor și bunurilor și stimulând schimburile comerciale.

Prin aceste investiții în infrastructură, se urmărește și consolidarea cooperării bilaterale și a legăturilor dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Ce a stabilit Guvernul în ședința de pe 14 septembrie

Pe lângă această decizie privind cele trei poduri, Guvernul a mai luat câteva decizii importante în cadrul ședinței de astăzi. Printre acestea se numără o hotărâre care prevede suplimentarea cu 65 milioane lei a Programului Tomata şi astfel bugetul ajunge de la 292,9 milioane lei la 327,9 milioane lei.