Reclamă

România se va confrunta cu ploi puternice și vânt intens în weekend, mai ales în regiunile sudice și în Carpații Meridionali, unde se pot acumula peste 80 de litri pe metru pătrat de apă. În ciuda zvonurilor, aceste fenomene nu sunt cauzate de furtuna Ashley, care încă nu s-a format, conform declarațiilor directorului executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu, pentru Digi24.ro. Ea a explicat: „acest ciclon nu s-a format încă”.

Începând de sâmbătă noaptea și până luni, vor cădea precipitații semnificative în mare parte din țară, cele mai afectate zone fiind în sud și în Carpații Meridionali și de Curbură. Aici, cantitățile de apă ar putea depăși 70-80 l/mp, izolat chiar mai mult, acompaniate de instabilitate atmosferică, adică precipitații torențiale și vânt puternic, urmare a temperaturilor ridicate anterior.

Ploile sosesc la scurt timp după ce furtuna Boris a cauzat pagube în Europa, inclusiv în România, unde șapte persoane și-au pierdut viața. În contextul acestei situații, au apărut speculații referitoare la o altă furtună de intensitate similară, numită Ashley, dar informațiile recente le-au infirmat.

Florinela Georgescu a menționat că „numele „Ashley” este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă.” Ea a subliniat că niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit condițiile necesare pentru a fi numită Ashley, cum ar fi rafale de vânt de peste 150 km/h și precipitații abundente.

Georgescu a explicat că în prezent, două furtuni active deasupra Atlanticului se îndreaptă spre nordul Europei și nu vor afecta România direct, dar ploile și vântul puternic așteptate sunt provocate de un front atmosferic rece asociat acestora. În plus, aceste fenomene coincid cu viitura de pe Dunăre, motiv pentru care autoritățile își manifestă îngrijorarea.

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat pentru Digi24: „De unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș, și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro