Reclamă

România are toate șansele să atingă, în acest an, granița de 100 de miliarde de euro la capitolul exporturi, conform unei analize realizate de Moneycorp România. Cele mai multe exporturi vor merge către Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria.

În primele cinci luni din acest an, exporturile firmelor românești au însumat 38,5 miliarde de euro. „România are toate șansele să atingă, în acest an, granița de 100 de miliarde de euro la capitolul exporturi. Cele mai multe vor merge către Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria”, arată o analiză realizată de Moneycorp România, preluată de News.ro.

Potrivit datelor statistice, anunțate de INS, în primele cinci luni din acest an, exporturile firmelor românești au însumat 38,5 miliarde de euro, iar perspectivele arată că, la finele primului semestru, am putea ajunge la 50 de miliarde de euro. Cele mai multe exporturi au fost cele de mașini și echipamente de transport (47,1%) și alte produse manufacturate (29,6%).

72,7% dintre exporturi au mers către țările Uniunii Europene, valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri fiind de 28 miliarde de euro. În țările din afara Uniunii Europene, România a exportat bunuri și servicii de 10,537 miliarde de euro, reprezentând 72,7% din total exporturi.

„Chiar dacă exporturile și-au temperat evoluția cu 2,9% față de primele cinci luni din anul trecut, tendința este una pozitivă și arată că economia s-a adaptat provocărilor generate de noile modificări fiscale și mai ales de inflație, cea mai mare din UE în acest an. Evoluția exporturilor românești va depinde, în principal, de modul în care principalii noștri parteneri comerciali din Europa, Germania, Italia și Franța vor depăși problemele generate de inflație, de restructurarea economiei în contextul efectelor războiului din Ucraina și a reconfigurării lanțurilor de producție și aprovizionare. Premisele sunt încă în zona incertitudinii însă, având în vedere noua politică economică pe care Bruxelles-ul își dorește să o pună în practică pentru relansarea economiei europene, perspectivele se anunță a fi pozitive”, afirmă Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România.

Principalele produse de export ale României au fost, în ultimul an, mașinile și dispozitivele electrice, mijloacele de transport, mobilier, materiale de construcții și alte produse, produsele agroalimentare, produsele chimice și mase plastice, produsele metalurgice, textile, confecții, pielărie, încălțăminte și produsele minerale. În 2023, România a exportat de 93 de miliarde de euro (+1,3% față de anul anterior).

Principalele destinații ale exporturilor românești au fost Germania (21,3%), Italia (10,7%), Franța (6,8%), Ungaria (6,6%), Bulgaria (4,1%), Polonia (3,7%), Turcia (3,5%), Cehia (3,3%), Olanda (2,9%) și Marea Britanie (2,9%). „După ce anul trecut deficitul balanței comerciale s-a îmbunătățit cu 5,1 miliarde față de 2022 (-15,1%), la 28,9 miliarde euro, sperăm că trendul se va menține și în acest an. După primele cinci luni, asistăm, din păcate, la o creștere a deficitului balanței comerciale (FOB/CIF) la 12,288 miliarde de euro, mai mare cu 1,230 miliarde de euro (+11,1%) față de perioada similară din 2024.

Potrivit unei analize Moneycorp, România are un potențial foarte mare în privința relocării activităților de producție, cu focus pe exporturi. „Faptul că avem o economie pe plus, cu un curs valutar EUR/RON stabil, că nu avem turbulențe majore pe scena politică și că, din punct de vedere al siguranței, avem umbrela NATO, toate aceste elemente reprezintă un garant ca România este open for business”, afirmă Cosmin Bucur.

Conform unui studiu Frames, România are toate șansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic, al producției și al serviciilor transfrontaliere, investițiile preconizate pentru anii următori depășind 10 miliarde de euro. Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,230 miliarde de euro, în primele patru luni din acest an, în creștere cu 34,14% comparativ cu perioada similară din 2023.

România a exportat bunuri și servicii în valoare de 93 de miliarde de euro în 2023, în creștere cu 1,3% față de anul anterior, principalele destinații fiind Germania, Italia, Franța, Ungaria și Bulgaria. Perspectivele pentru 2024 indică atingerea pragului de 100 de miliarde de euro în exporturi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro