Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că economia României este cu un picior în groapă. Zilele trecute, Marcel Ciolacu a anunțat că a găsit o serie de măsuri potrivite pentru a salva gaura din bugetul țării. Însă, se pare că a uitat să precizeze un alt detaliu extrem de important.

În România, economia este la pământ, iar românii nici nu mai au nevoie de date din partea specialiștilor pentru a se convinge de asta. În loc să redreseze și să ia bani de acolo de unde ar trebui, Guvernul Ciolacu a considerat că mărirea taxelor pentru clasa muncitoare este salvarea.

Și, de parcă asta nu era de ajuns, zilele trecute, fără să vobească public despre acest subiect, Guvernul Ciolacu a mai accesat un împrumut care nu face decât să ne scufunde în datorii.

Guvernul Ciolacu a îndatorat țara luni, pe ascuns, cu încă 3 miliarde de euro. Acest Guvern se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa. Guvernul Ciolacu a ieșit pe piețele externe pentru a se finanța prin două emisiuni de obligațiuni denominate în euro, scadente în 18 septembrie 2028 și 18 septembrie 2033.

România se afundă în datorii. Marcel Ciolacu a îndorat țara, pe ascuns, cu încă trei miliarde de euro

România, „campioană” la capitolul dobânzi

Împrumutul este de trei miliarde de euro. Ministrul de Finanțe avertizează asupra riscului unui deficit bugetar de 7% din Produsul Intern Brut. Uniunea Europeană are ca obiectiv aducerea țintei de deficit pentru țară est-europeană la 3% din Produsul Intern Brut și nu a acceptat, încă, propunerea României.

Guvernul nu a anunțat nimic public în acest sens, despre acest subiect. România plătește cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, de 8% pentru împrumuturile deja accesate. Ungaria împrumută bani la o dobândă de 5.9%, Polonia la o dobândă de 4.8%, Bulgaria 1.09%, Germania 0.28%, potrivit Băncii Centrale Europene.

Analiștii economici spun că rata dobânzii are legătură cu ratingul de țară, cu inflanția și cu deficitul bugetar. În acest ritm, România va intra în incapacitate de plată. Nu putem plăti dobânzi de miliarde de euro la infinit fără să producem nimic.