Reclamă

Astăzi, 24 ianuarie, România marchează 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, prilej cu care se organizează ceremonii și evenimente culturale în București și în diverse orașe din țară. Această zi este recunoscută ca zi liberă legală pentru angajații din România, conform Codului Muncii.

Manifestările dedicate acestei zile includ ceremonii militare și religioase, precum și activități culturale menite să celebreze acest moment istoric semnificativ pentru România. În Capitală, o ceremonie militară de depuneri de coroane și jerbe a avut loc la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei Române, la ora 10:00, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Pentru a marca evenimentul, CFR Călători a lansat simbolic „Trenul Unirii”. Acest tren, numit IR 1661/IR 1664, a plecat dimineața devreme din Gara de Nord, București, către Iași, fiind decorat în culorile steagului național. Stațiile unde trenul a fost întâmpinat de localnici includ Ploieşti Sud, Mizil, Buzău, Râmnicu Sărat, Focşani, Tecuci, Bârlad, Vaslui, Bârnova, Nicolina și Iaşi. Vagoanele poartă numele unor personalități importante ale epocii, conform CFR Călători.

Ceremoniile din orașele țării sunt acompaniate de momente artistice. De exemplu, pe esplanada Sălii Unirii din București, programul a început la ora 10:00 și a inclus intonarea imnului național și o slujbă religioasă. Momentele artistice susținute de actori și artiști locali au adus în prim plan semnificația istorică a unirii, culminând cu depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În Piața Unirii, evenimentele au inclus Hora Unirii, alături de ceremonii de depunere de coroane de flori și alte momente artistice. De asemenea, o expoziție foto-documentară dedicată Unirii este deschisă între 21 și 30 ianuarie la Sibiu, la Cercul Militar din oraș.

Hora Unirii, simbolic legată de această sărbătoare, a devenit tradiție după unirea din 1859, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri ale unirii, atât în versuri, cât și în muzică.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro