Reclamă

Experții Băncii Mondiale au efectuat o analiză pentru Guvernul României. În document se precizează că există „un risc critic” ca țara noastră să nu reușească să finalizeze trei mari proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre metroul din Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi și campania de împădurire. Majoritatea problemelor provin din întârzierile înregistrate în diferite etape ale proiectelor, cum ar fi studiile, licitațiile și începerea lucrărilor.

Toate aceste proiecte trebuie să fie finalizate până la sfârșitul anului 2026, când se încheie finanțarea din PNRR. În cazul metroului din Cluj, proiectul finanțat cu 300 de milioane de euro abia a trecut de faza contestațiilor. Contractul de aproape două miliarde de euro pentru proiectarea și execuția magistralei M1 la Cluj-Napoca poate fi semnat cu Asocierea Gulermak – Alstom, după ce contestația depusă de firma concurentă, Dogus, a fost respinsă.

Țara noastră riscă să piardă banii din PNRR

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Magistrala va avea o lungime de 21 de kilometri și va include 19 stații. Proiectul are o durată de 96 de luni și beneficiază de finanțare prin PNRR în valoare de 300 de milioane de euro. Finanțarea va fi asigurată de Ministerul Transporturilor, din bugetul de stat, fonduri europene și contribuții de la bugetul local al Primăriei Cluj-Napoca.

Experții Băncii Mondiale, avertisment dur: România riscă să rateze trei mari proiecte din PNRR

În privința celor 27 de spitale noi, ministrul Alexandru Rafila a reușit să obțină aprobarea listei cu aceste spitale și secții noi abia în 22 februarie. Opoziția și experții din domeniu au criticat întârzierea cu un an a acestei decizii. Uniunea Europeană pune la dispoziția României peste 2,1 miliarde de euro prin PNRR pentru investiții în sănătate, incluzând noi servicii medicale și îmbunătățirea celor existente, precum și investiții în echipamente medicale pentru infrastructura sanitară nou construită sau renovată.

Întârzieri pe bandă rulantă în România

Campania de împădurire și reîmpădurire a fost lansată abia în noiembrie 2022. Măsura de investiții din PNRR alocă un buget de 730 milioane de euro pentru crearea a 56.000 de hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Proiectul va finanța, de asemenea, lucrări de împădurire și îngrijire a plantațiilor, precum și creșterea suprafeței cu vegetație forestieră de-a lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor), în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole. Alte categorii de perdele forestiere de protecție vor fi, de asemenea, incluse.

Pentru a reduce riscul ca aceste proiecte să nu fie finalizate la timp, experții Băncii Mondiale sugerează că guvernul român ar trebui să acorde o atenție sporită gestionării și monitorizării proiectelor. În plus, este esențială îmbunătățirea comunicării între autoritățile responsabile și partenerii implicați în implementarea proiectelor. Este important să se ia în considerare și potențialele probleme și obstacole care pot apărea pe parcursul implementării, astfel încât să se poată găsi soluții în timp util.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro