Ministra Culturii din România, Raluca Turcan, a respins acuzațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a afirmat că România are intenția de a anula cultura rusă. Turcan a subliniat că țara noastră își gestionează independent politicile culturale și că propaganda statelor agresoare nu este binevenită în instituțiile de cultură publice ale țării. Controversele au început în urma interzicerii difuzării a două filme rusești de propagandă în cinematografele gestionate de Ministerul Culturii din București.

„Este regretabil că se face o confuzie între valoarea incontestabilă a culturii ruse și filmele de propagandă finanțate de guvernul rus”, a declarat Turcan. Aceste precizări vin în contextul suspendării acordului cu Ambasada Rusiei pentru proiectarea privată a filmelor „Vremea celor dintâi” și „Provocarea”, o decizie explicată prin încercarea de a preveni răspândirea conținuturilor de propagandă.

Maria Zaharova a criticat măsura luată de autoritățile române, considerând-o o manifestare a cenzurii și a „anulării culturii ruse”. În replică, Turcan a subliniat că decizia țării de a nu permite proiecția acestor filme reflectă dorința de a menține autonomia în gestionarea spațiilor culturale și de a respinge orice formă de propagandă provenită de la statele agresoare.