Autoritățile de la București și-au stabilit un obiectiv de a reduce anual deficitul bugetar cu 0,74% din PIB, astfel încât, până în 2031, acesta să ajungă la 2,4% din PIB. Declarațiile au fost făcute miercuri de surse guvernamentale pentru Agerpres și se referă la un plan fiscal ce va fi depus la Bruxelles până pe 25 octombrie.
„Planul fiscal propune măsuri pentru reducerea graduală a deficitului bugetar la un nivel sustenabil, compatibil cu cerințele Uniunii Europene”, au explicat sursele. Aceste măsuri includ ajustarea cheltuielilor și îmbunătățirea colectării veniturilor, având ca scop final un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2031.
Planul financiar menționează și menținerea cotei unice de impozitare, considerată un sistem fiscal simplificat și predictibil. De asemenea, documentul nu prevede să diminueze partea de impozitare pentru microîntreprinderi, lăsând neschimbate beneficiile fiscale acordate acestora.
În domeniul investițiilor publice, planul prevede absorbția completă a fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune și Mecanismul de Redresare și Reziliență, totalizând 75,7 miliarde de euro, cu un ritm mediu al investițiilor de peste 5% din PIB în ultimii ani ai planului.
Estimările pentru perioada 2024-2031 indică investiții totale de peste 1.147 miliarde lei, cu cheltuieli anuale variind de la 6,79% din PIB în 2024 la 5,02% în 2031. Obiectivul este de a crea un cadru legal pentru investițiile strategice, vizând tranziția verde și digitală a industriei prelucrătoare din România.
Planul prevede măsuri pentru creșterea eficienței și transparenței fiscale și include evaluări sistematice ale cheltuielilor, achiziții centralizate și digitalizarea proceselor de gestionare a fondurilor publice.
Guvernul urmărește să reducă subvențiile acordate companiilor de stat, încurajându-le să devină autonome financiar. Eforturile se concentrează pe îmbunătățirea gestionării patrimoniului public și reducerea cheltuielilor, prin renegocierea contractelor și centralizarea achizițiilor publice pentru obținerea unor condiții contractuale mai bune.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat miercuri că Guvernul a ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană pentru planul fiscal, iar un purtător de cuvânt al Comisiei a comunicat prelungirea termenului de depunere până la 31 ianuarie 2025.
România trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan multianual pentru a readuce deficitul sub pragul de 3% din PIB, fiind sub Procedura de Deficit Excesiv din 2020.