România se situează pe locul 123 din 171 în clasamentul mondial al alocărilor bugetare pentru educație din PIB, conform celui mai recent raport UNESCO. În 2023, țara noastră a investit doar 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în educație, reprezentând 8,1% din cheltuiala publică totală a guvernului.
Conform Declarației Incheon, adoptată la World Education Forum în 2015, 160 de țări, inclusiv România, și-au propus să aloce între 4% și 6% din PIB sau între 15% și 20% din cheltuiala publică pentru educație până în anul 2030. Cu toate acestea, raportul UNESCO din octombrie 2024 indică faptul că România nu a reușit să atingă niciuna dintre aceste ținte, alăturându-se altor 57 de țări care împărtășesc aceeași situație.
Pe lângă România, Irlanda este singura țară din Uniunea Europeană care a alocat un procent similar din PIB pentru educație, respectiv 3%. În contrast, Suedia alocă 7,6%, Belgia 6,4%, iar Franța 5,4%, aceste state având cele mai mari alocări din Uniune.
România se confruntă cu o situație similară și în privința procentului alocat din cheltuiala bugetară totală pentru educație, unde se situează printre ultimele țări din lume, depășind doar Trinidad Tobago, Sri Lanka, Uganda, Tonga și Pakistan. În Uniunea Europeană, cele mai mari alocări raportat la cheltuielile publice au fost înregistrate în Estonia cu 14,3%, Suedia cu 13,5%, Lituania, Letonia, Cipru și Malta cu 12,7%.
Comparativ cu alte țări, România se află la același nivel cu Tanzania și se situează după state precum Zambia, Anguilla, Palau, San Marino, Paraguay, Benin și Panama.