Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a dezvăluit faptul că România și Marea Britanie se află în topul țărilor europene cu cel mai mare consum de alcool.

Studiul a analizat datele din 33 de țări membre ale organizației și a scos la iveală cifre alarmante cu privire la consumul excesiv de alcool în cele două țări. Aproximativ 40% dintre bărbații români recunosc că au trecut prin episoade de consum excesiv, iar femeile îi ajung din urmă.

Consumul excesiv de alcool în România

Conform studiului OCDE, 36% dintre românii intervievați consumă alcool în exces, indiferent de preferințele lor, fie că este vorba de bere, vin sau băuturi tari.

Se observă că acest obicei este mai răspândit în mediul rural. Pentru mulți români, ziua nu începe fără un pahar din licoarea preferată. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool are consecințe grave asupra sănătății, conducând la apariția unor boli cardiovasculare, hepatice și psihice.

Creșterea consumului de alcool printre femei

Un aspect îngrijorător este creșterea consumului de alcool printre femei. Studiul arată că 19% dintre femeile românce consumă alcool în exces, plasându-se pe locul cinci în Europa, după Marea Britanie, Luxemburg, Danemarca, Germania și Statele Unite.

România, printre primele locuri în Europa unde se consumă cel mai mult alcool. Ce spun experții: Cad prin șanțuri!

Această tendință ridică semne de întrebare cu privire la sănătatea și bunăstarea femeilor, deoarece consumul excesiv de alcool poate avea consecințe grave asupra organismului.

Motivul consumului excesiv de alcool:

Psihiatrul Raluca Prepeliță de la Institutul Socola a intervievat pacienții și a descoperit că mulți dintre aceștia consumă alcool în exces împreună cu partenerii de viață.

Motivația lor este că după o zi de muncă, consideră normal să se relaxeze cu o băutură. Cu toate acestea, cantitățile consumate sunt alarmante, de la un litru de bere sau vin în sus.

Consecințele consumului excesiv de alcool:

Consumul excesiv de alcool are consecințe grave asupra sănătății și trimite un număr tot mai mare de oameni la spital, inclusiv persoane din ce în ce mai tinere.

Afecțiunile cardiovasculare, hepatice și psihice sunt cele mai frecvente probleme întâlnite în rândul celor care consumă alcool în exces. Aceste boli pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot duce chiar la deces.