România a primit o primă tranșă de 1,095 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru investiții în dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, reabilitarea rețelelor de termoficare și modernizarea rețelei de transport a gazelor naturale.
Fondurile vor susține și investițiile în material rulant eficient energetic, conform comunicatului de presă al Ministerului Energiei. De asemenea, suma acoperă finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență (CFD). Astfel, România beneficiază de cea mai mare sumă de bani din partea Comisiei Europene, 37% din totalul fondurilor disponibile pentru regiune.
„Fondul pentru Modernizare este un instrument esențial pentru tranziția verde a României și modernizarea sistemului energetic național. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanțări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanțăm investițiile atât de necesare,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
El a adăugat că instituția pe care o conduce se concentrează pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare și PNRR. „Continuăm în același ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare și PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare rețea energie electrică, modernizare rețea de termoficare și modernizare CET-uri, dar și pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat și celui public să obțină finanțări pentru implementarea unor proiecte de eficiență energetică, cât și pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferență (CFD),” a mai spus Burduja.
România este urmată în clasamentul beneficiarilor de fonduri de Cehia cu 835,2 milioane de euro, Polonia cu 697,5 milioane de euro și Ungaria cu 76,8 milioane de euro. Printre celelalte state care primesc fonduri prin Fondul pentru Modernizare se numără Bulgaria (65,2 milioane euro), Croația (52 milioane euro), Estonia (24,1 milioane euro), Letonia (26,8 milioane euro), Lituania (59 milioane euro) și Slovacia (35 milioane euro).
Ministerul Energiei se pregătește de lansarea primei licitații care vizează Contractele pentru Diferență, urmând să fie stabilite ultimele detalii cu privire la împărțirea sumelor alocate pentru investițiile în energia eoliană și cea solară.
Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se axează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, implementarea surselor regenerabile de energie, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică.