România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze tratabile, conform unui studiu realizat de Comisia Europeană și OCDE, informează News.ro. Țara noastră se confruntă și cu una dintre cele mai reduse speranțe de viață sănătoasă, potrivit acelorași date.
Dr. Marius Ungureanu, directorul departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a explicat că problema depinde de concentrarea excesivă a resurselor în sectorul spitalicesc, în detrimentul asistenței medicale primare. Acesta a menționat că România nu a reușit să reconfigureze modul de structurare a serviciilor medicale. „Câtă vreme nu vom înţelege că, deşi sănătatea este o decizie politică, influenţa factorului politic trebuie să se limiteze exclusiv la poziţiile care au încărcătură politică, nu vom ajunge nicăieri”, a subliniat medicul.
Studiul „Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU” arată că principalele cauze ale deceselor din cauze tratabile includ boli cardiace ischemice (21%), cancer colorectal (14%) și cancer de sân (10%). La decese prevenibile, pe primul loc se clasează COVID-19 cu 24%, urmat de cancer pulmonar (16%) și boli cardiace ischemice (10%).
Conform raportului, cheltuielile României cu sănătatea pe cap de locuitor, de 1.632 de euro în 2022, sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană, media europeană fiind de 3.533 de euro.
În plus, România are una dintre cele mai reduse speranțe de viață sănătoasă, cu o medie de 57,8 ani, situându-se pe locul 22 din 27. De asemenea, este printre statele cu cele mai multe nevoi medicale nesatisfăcute, alături de Grecia, Estonia, Finlanda și Letonia.
În ciuda numărului mare de paturi de spital, România are o ofertă redusă pentru examinări imagistice precum RMN sau CT, și se află pe ultimul loc la screeningul pentru cancer colorectal și de col uterin, dar și la numărul de mamografii efectuate.
Conf. Univ. Dr. Marius Ungureanu a precizat că vechea strategie de sănătate a vizat inversarea actualei piramide de alocare a resurselor, dar acest obiectiv nu a fost realizat: „Am ajuns aici pentru că..dacă e să ne referim la un element foarte scurt din vechea strategie de sănătate, este vorba despre inversarea piramidei serviciilor de sănătate.”