Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că România este bine pregătită și protejată în fața oricărui posibil atac, având în vedere că pe teritoriul țării se află deja trupe NATO. Într-o discuție la B1 TV, Ciucă a subliniat că structurile de apărare și securitate ale României, împreună cu prezența NATO, elimină posibilitatea unei „surprinderi strategice”.

Referindu-se la capacitatea NATO de a interveni rapid în cazul unui atac, Ciucă a menționat: „Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azi noapte, când s-a creat o coaliţie ad-hoc. Dacă o coaliţie a reuşit să se mobilizeze şi să răspundă în două-trei ceasuri, România ca membrua NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate”.

Cu privire la structura forțelor armate din România, Ciucă a discutat despre dificultatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, menționând că armata profesională existentă și planurile coordonate de apărare sunt adecvate pentru nevoile de securitate ale țării. Totuși, a evidențiat valoarea serviciului militar voluntar ca o propunere pozitivă.

Fostul președinte Traian Băsescu a remarcat într-o declarație recentă necesitatea ca România să poată rezista 45-60 de zile în cazul unei invazii, până când NATO poate mobiliza ajutoarele necesare. Acesta a punctat limitările forțelor rapide stabilite la summit-ul din Ţara Galilor în 2014, subliniind că acestea ar putea sosi într-un număr redus și nu imediat.