Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România intenționează să revină treptat la piața liberă pe energie, cu scopul de a proteja consumatorii casnici. În prezent, la Palatul Victoria se dezvoltă un plan pentru a renunța la prețurile plafonate la energie electrică și gaze. Cu toate acestea, Comisia Europeană a emis o scrisoare în care solicită liberalizarea pieței angro. O discuție privind acest subiect va avea loc la nivel european pe 15 octombrie.

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, „Cerinţa Comisiei se referă exclusiv la piaţa angro, fără a exista o cerere concretă privind modul de plafonare a preţului la consumatorul final”. Acest lucru permite teoretic existența unei piețe angro libere, concomitent cu un preț plafonat pentru consumatorul final, conform legislației actuale din România. Totuși, Asociația subliniază că „o astfel de schemă nu este în favoarea românului sărac”.

Guvernul a cerut o discuție în cadrul Consiliului de Miniștri de la Luxemburg, programată pentru 15 octombrie, având în vedere diferențele semnificative de preț la energie în cadrul Uniunii Europene. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat efectele acestor variații: „De exemplu, în 11 iulie, România plătește 190 euro, Franța – 78, Spania – 86, Cehia – 100, Austria – 75 […] România – 190”.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, fără intervenția de plafonare a prețurilor, inflația ar fi putut atinge 25%. „Vom fi pregătiți. (…) Până în martie vom avea reglementările necesare astfel încât să nu fie unul deloc de nesusținut”, a declarat Ciolacu, precizând că discuțiile cu Comisia Europeană sunt în desfășurare.

Măsura plafonării prețurilor la energie și gaze va rămâne în vigoare până în primăvara anului viitor. Executivul condus de Ciolacu lucrează la o schemă de tranziție la piața liberă, cu un accent special pe protejarea consumatorilor casnici vulnerabili. Introducerea plafonării prețurilor a fost condiționată de PSD pentru a intra la guvernare, demonstrându-se utilă pentru compensarea fluctuațiilor mari de preț datorate factorilor geopolitici și sezonalității cererii și ofertei.

România a fost un pionier în Uniunea Europeană, fiind prima țară care a decis plafonarea prețurilor la energie și gaze, ceea ce a contribuit la clasarea țării pe locul al patrulea în ceea ce privește accesibilitatea la gaz și pe locul al cincilea la electricitate, conform Comisiei Europene.

Anul acesta, Guvernul a decis să mențină plafonarea prețurilor pentru încă un an, până în primăvara lui 2025, continuând astfel protecția consumatorilor față de instabilitățile pieței energetice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro