România poate trimite, în mai puţin de şase luni, un român în spaţiu cu SpaceX, dacă se ia această decizie la nivel naţional, a declarat luni, Pavel Popescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Eram la Barcelona, acum câteva luni, şi trei dintre directorii de top ai SpaceX m-au întrebat ce mai face colegul meu, Octavian Lupu. Mi s-a părut puţin ciudat să aud liderul unei companii ca SpaceX vorbind despre un funcţionar public din România. Eu petrec în medie două – trei ore pe săptămână cu domnul Lupu şi discutăm despre cum România va juca un rol important în regiune, în explorarea spaţiului. Şi nu e o glumă… Acum două săptămâni, directorul Space Humanflights de la SpaceX, Michael Altehofen, a stat două ore într-un ‘call’ cu noi, spunându-ne că în mai puţin de şase luni, dacă luăm această decizie la nivel naţional, România poate trimite cu SpaceX un român în spaţiu, după 50 de ani”, a afirmat Popescu.

Pavel Popescu a precizat că în prezent ANCOM desfăşoară un proiect de colaborare cu SpaceX, care a pus România pe harta lumii ca fiind singura ţară care are un astfel de parteneriat cu această companie. „Un parteneriat care va duce la nişte rezultate şi nişte schimbări majore în tot ceea ce înseamnă politica de comunicaţii în spaţiu, la nivel global. Vă spun aceste lucruri pentru că am certitudinea de 100% că nimănui de aici, din mediul privat românesc, nu i-a trecut asta prin cap. Lucrurile astea nu prea se cunosc”, a adăugat Popescu.

În deschiderea festivalului Bucharest Tech Week, unde a făcut aceste declarații, Popescu s-a arătat optimist în ceea ce priveşte dezvoltarea, susţinând că România se află în faţa unei schimbări. „Am îmbătrânit auzind atât de multe poveşti despre cum lucrurile nu merg în România, cum lucrurile nu funcţionează în România … Astăzi, îmi dau seama că suntem totuşi departe şi nu doar că suntem departe. Îmi dau seama că suntem în faţa unei schimbări. Dacă ar fi să fac o comparaţie, în faţa unui val pentru cei care fac sau aţi făcut surfing, spun cu toată certitudinea că o să-l încălecăm în toată splendoarea lui”, a spus Popescu.

În cadrul Bucharest Tech Week, care a debutat luni în Capitală, timp de şase zile vor fi organizate cinci conferinţe specializate ce acoperă industrii semnificative din zona tehnologiei. Evenimentul se va încheia cu cea mai mare expoziţie de tehnologie şi inovaţie din regiune, Tech Expo, ce va avea loc în weekendul 14-16 iunie, la Romexpo Pavilion B1, accesibilă gratuit publicului larg.