Pandemia coronavirusului crează mari probleme în segmentul economiei. Închiderea multor segmente de activitate duce la șomaj sau chiar la concedierea angajaților. În privința acestei probleme, Guvernul a luat măsura de suportare a șomajului.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, susține că aceste măsuri vor viza în principal restaurantele, firmele care se ocupă de organizarea evenimentelor, sau alte companii afectate de această măsură. Ministrul spune că această măsură este valabilă pe perioada cât este decretată starea de urgență, dar poate fi prelungită cu 30 de zile.

„Este o propunere diferită de ce s-a întâmplat în 2010 şi cred că am învăţat multe din criza din 2008-2010. Astăzi statul va susţine, bine, cetăţenii, prin noi, îi vor susţine pe ceilalţi cetăţeni care trec prin această perioadă dificilă. Vor fi nişte condiţii. În principal vor fi acele societăţi care sunt afectate direct de măsurile pe care le ia Guvernul: restaurante, companii care se ocupă de evenimente etc. şi apoi şi celelalte companii pot să acceseze această măsură, dar vom începe imediat cu cele afectate direct”, a spus Cîţu, la B1 TV.

Ministrul a fost întrebat despre perioada de timp în care autoritățile își permit să susțină această măsură.

„Suntem pregătiţi pentru mai multe scenarii, dar deocamdată mergem pe acest scenariu, starea de urgenţă este standardul şi poate încă 30 de zile după, ca să permitem o revenire”, a explicat Florin Cîţu.

Guvernul poate susține șomajul mai mult de două luni

Ministrul Finanțelor a anunțat că autoritățile sunt pregătite pentru mai multe scenarii, iar resursele ajung și peste cele două luni preconizate. Acesta roagă toate companiile care nu au fost afectate de pandemia coronavirusului să își plătească taxele și impozitele la timp, acest lucru ajutând autoritățile să transfere bani către celelalte sectoare din economie care au nevoie de aceste resurse.

„Este important să păstrăm pe toată lumea pe linia de plutire, să trecem împreună peste asta. De aceea este important ca aceia care pot să plătească, să plătească. La fel şi pentru consum. N-ar trebui să oprim consumul dintr-o dată. Restaurantele încă pot să livreze, ar trebui să continuăm să le ajutăm să meargă mai departe”, a precizat ministrul.

Florin Cîțu a menționat faptul că cel mai bun stimul în momentul de față este injectarea de lichiditate, deoarece companiile au nevoie de resurse de lichiditate ieftină. Executivul a început programul de garantare a liniilor de credit de capital cu cinci miliarde de lei, apoi s-a dus către 10 miliarde de lei, iar pe viitor vor pot ajunge și la 15-20 de miliarde de lei.