România ocupă locul întâi în Uniunea Europeană la procentul copiilor și tinerilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, conform datelor din 2021 folosite pentru elaborarea unei strategii destinate sprijinirii părinților. Peste 40% din tinerii cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani se confruntă cu această realitate, spre deosebire de Spania, care ocupă locul secund cu o rată de 33,4%.
Un document de dezbatere publică emis de Ministerul Educaţiei subliniază că între 2018 și 2021, incidența sărăciei a afectat 3 din 10 copii sub 18 ani și aproximativ 1 din 4 tineri între 18 și 24 de ani. Gospodăriile cu doi adulți și cel puțin trei copii dependenți și familiile monoparentale se numără printre cele mai vulnerabile grupuri, cu o rată de sărăcie de 56,4%, respectiv 28,8% în 2021.
‘Strategia Națională pentru susținerea părinților 2024-2030’ propune măsuri active pentru acest segment, accentuând nevoia de a crea locuri de muncă, dezvoltarea sustenabilă a așezămintelor și sprijinirea educației pentru copii, inclusiv pentru minoritatea romă. Datele evidențiază diferențe semnificative între copiii romi și cei non-romi în ceea ce privește sărăcia monetară, participarea la educație și rata de abandon școlar.
Deși există inițiative educaționale destinate sprijinirii accesului la educație, inclusiv programe de alfabetizare, ponderea copiilor romi care urmează învăţământul obligatoriu este de numai 78%, comparativ cu 95% pentru copiii din restul comunității. Mai mult, doar 22% dintre tinerii romi au acces la educația liceală, iar doi din trei romi nu au finalizat studiile gimnaziale sau nu au absolvit nicio clasă.