Termenul limită pentru realizarea tuturor obiectivelor și țintelor Cererii de plată 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este 15 octombrie, conform declarațiilor ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu.
Acesta a subliniat că acest termen include și aprobarea legii privind pensiile speciale. Ministrul consideră că neîndeplinirea acestui obiectiv ar reprezenta un eșec, cu o pierdere estimată la 1,4 miliarde de euro.
Câciu le solicită magistraților să arate solidaritate „față de interesul național” și să nu mai atace legea la Curtea Constituțională.
Conform declarațiilor lui Adrian Câciu la Prima News, el a menționat că se angajează ca toate obiectivele și țintele legate de Cererea de plată 3 să fie finalizate până la 15 octombrie, majoritatea dintre ele fiind finalizate până la 30 septembrie.
În ceea ce privește Legea pensiilor speciale, ministrul a afirmat că aceasta trebuie aprobată până la 15 octombrie, însă Cererea de plată 3 nu include această lege, ci se referă doar la pensiile de serviciu. Legea pensiilor intră în Cererea de plată 4.
Adrian Câciu a menționat că există 79 de obiective și ținte, dintre care 64 au fost îndeplinite până în prezent. Ministrul a subliniat importanța aprobării și promulgării legii privind pensiile de serviciu de către președintele României, deoarece acest demers a întârziat foarte mult.
Solicitările ministrului către magistrați
Întrebat despre posibilele consecințe dacă magistrații vor contesta din nou legea la Curtea Constituțională, ministrul Adrian Câciu a declarat că consideră că aceștia ar trebui să înțeleagă că există o separare a puterilor în stat, dar și o solidaritate a cetățenilor, structurilor și categoriilor profesionale față de stat și față de interesul național.
Ministrul consideră că este momentul ca magistrații să înțeleagă că s-au făcut armonizări și că discrepanțele erau foarte mari. În cazul în care legea va fi contestată din nou, el crede că vor fi găsite amendamente care să fie în conformitate cu decizia Curții Constituționale.
Adrian Câciu a precizat că se lucrează pentru a se conforma tuturor deciziilor Curții Constituționale. În cazul în care acest obiectiv nu va fi atins, se estimează că România va înregistra pierderi de aproximativ 1,4 miliarde de euro.
Ministrul Proiectelor Europene a adăugat că, în eventualitatea eșuării, vor fi purtate negocieri, dar el nu vrea să se gândească la acest scenariu deoarece ar reprezenta un eșec pentru România. El a subliniat că există unele reforme care, poate, au fost prea abrupte pentru societatea românească, dar aceasta este una dintre reformele așteptate de societate.