Reclamă
Reclamă

Armata Română a operaționalizat al doilea sistem de rachete antiaeriene Patriot, cele mai performante din dotarea ţării, în poligonul de la Capu Midia. Andrada Roman, în vârstă de doar 25 de ani, a jucat un rol crucial în acest proces, fiind comandant de pluton.

Pentru Andrada, acesta a fost un moment istoric și emoționant. Alături de colegii ei, ea a contribuit la pregătirea și testarea sistemului, un proces care a durat mai bine de un an. Testul final a fost unul de precizie, rachetele lansate trebuind să lovească ținte aflate la 50 de kilometri distanță. „Tragerea a fost un adevărat succes. Am lansat două rachete de tipul PAC-2 și ambele au doborât ținta. Am avut un procentaj de 100%”, a declarat Andrada.

Andrada Roman a absolvit Academia Militară cu dorința de a-și apăra țara și a reușit să-și îndeplinească acest vis. Ea face parte din Regimentul 74 Patriot, componentă esențială a apărării antiaeriene a României. „Este o onoare foarte mare. Mă bucur foarte mult că fac parte din asta. Asta mi-am dorit să fac: să intru în Armata României, să lupt pentru țara mea și să văd că România evoluează foarte mult pe partea de apărare antiaeriană,” a explicat ea.

Reclamă

În curând, Andrada va pleca în Statele Unite ale Americii pentru a se perfecționa în utilizarea sistemelor Patriot, învățând toate secretele acestor rachete de la producătorii acestora. „Sper ca în viitor să fiu și eu ca și colegele mele, să apăs eu butonul de angajare a țintei, să nu mai pregătesc eu rachetele și să văd racheta cum pleacă. Sper să fiu eu în cabină și să văd totul în format electronic,” a adăugat Andrada.

România are în prezent două sisteme Patriot pregătite de luptă, însă unul dintre ele ar putea fi donat Ucrainei. Decizia urmează să fie luată săptămâna viitoare, în ședința CSAT, după ce președintele american Joe Biden i-a cerut direct președintelui Klaus Iohannis să sprijine Kievul cu un astfel de sistem.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro